Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Joseph Conrad. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Joseph Conrad. Foto archiv • Autor: Respekt

Některé paradoxy působí symbolicky. Ve chvíli, kdy se britské impérium krátce před počátkem zániku ocitlo na vrcholu bohatství a moci, byl za nejskvělejšího stylistu anglické literatury pokládán Polák, který se narodil v ruském vyhnanství, psal o exotických tropech a tvrdil, že myslí polsky, v duchu si to překládá do francouzštiny a teprve pak usedá ke stolu, aby to anglicky napsal. Jazyk, v němž se jako spisovatel proslavil, se začal učit až ve svých 20 letech a do smrti jím hovořil s těžkým přízvukem.

Dnes je Joseph Conrad (narozen 3. prosince 1857, nekulaté výročí připadá na tento pátek) znám širší veřejnosti hlavně díky filmům vzniklým podle jeho románů. O tom, jak rozdílně se dá jeho dílo interpretovat, svědčí dva nejznámější snímky: celkem konvenční velkofilm Lord Jim s Peterem O’Toolem v titulní roli a horečnatá Coppolova vize Apocalypse Now ověnčená dvěma Oscary. Román V srdci temnoty z roku 1902, jímž se Coppola inspiroval, v básnické zkratce odhalil šokující blízkost moderní mentality ke krvelačnému barbarství, jež se plně projevila až v průběhu 20. století.

Józef Teodor Konrad Korzienowski, jak se Conrad původně jmenoval, pocházel ze staré polské rodiny. Narodil se v ukrajinském Berdičevu, kde žili jeho rodiče ve vyhnanství, neboť náleželi k odpůrcům carského režimu. Když osiřel, vydal se v sedmnácti do Marseille a stal se námořníkem. Začínal u francouzských pašeráků zbraní,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].