Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tak kdo unesl Miriam

Miriam Jevíková je na svobodě. Studentka Karlovy univerzity, unesená před šesti měsíci na Kavkaze, přiletěla v pátek s ozbrojenou ochrankou do Bratislavy a po výslechu na ministerstvu vnitra odjela s rodinou na neznámé místo.
Podle oficiální ruské verze, sdělené médiím ingušským prezidentem Muradem Zjazikovem, byla Miriam osvobozena minulé úterý speciálními policejními jednotkami v čečenském městě Groznyj. Únosci údajně zmizeli.

Fotografie: Konečně volná – ale musí mlčet. Foto OPU • Autor: Respekt
Fotografie: Konečně volná – ale musí mlčet. Foto OPU • Autor: Respekt

Miriam Jevíková je na svobodě. Studentka Karlovy univerzity, unesená před šesti měsíci na Kavkaze, přiletěla v pátek s ozbrojenou ochrankou do Bratislavy a po výslechu na ministerstvu vnitra odjela s rodinou na neznámé místo.

Kukanovo proroctví

Podle oficiální ruské verze, sdělené médiím ingušským prezidentem Muradem Zjazikovem, byla Miriam osvobozena minulé úterý speciálními policejními jednotkami v čečenském městě Groznyj. Únosci údajně zmizeli. „My žádnou svoji verzi případu nemáme a po výslechu slečny Jevíkové na policii v Bratislavě se přikláníme k ruskému popisu, k tomu, že byla nalezena v Grozném, v opuštěném domě při neozbrojené akci,“ říká tiskový mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga. „Z její výpovědi je zřejmé, že byla unesena za jiných okolností, než psala média,“ dodává. „Dokonce ani neposlala ze svého telefonu nikomu žádnou esemesku – a už vůbec ne o tom, že je vláčena někým někam po poli. To je ale vše, co můžeme sdělit, vyšetřování únosu je utajeno.“ Podle bratislavských zdrojů, které znají výpověď osvobozené studentky, byla Miriam po únosu vězněna na třech různých místech a netušila, kde se pohybuje. Její únosci prý hovořili čečensky a rusky.

Jaké informace a jaké kroky vedly k nalezení a osvobození Miriam Jevíkové? Podle tiskových mluvčích českého i slovenského ministerstva zahraničí se o to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].