Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Rudá hvězda na vlastní oči

Výběr z internetové debaty na www.respekt.cz, kde čtenáři reagovali na otázku, jestli by měla být zakázána Komunistická strana Čech a Moravy.

Trestní odpovědnost

Dokážete si představit, že by teď v Německu existovala strana s názvem NSDAP, která by měla ve svém logu ukrytý hákový kříž a běžně ho v různých variacích používala ve svých propagačních materiálech? Asi moc ne. Ale KSČM se svým názvem drze hlásí ke KSČ, v logu má skrytu pěticípou hvězdičku a tento motiv dokonce použila i v kampani ve volbách do Evropského parlamentu, kde rudá komunistická hvězda plynule přecházela ve žlutou hvězdičku EU. Jestli tohle není propagace hnutí potlačujícího lidská práva a svobody (či jak zní ten paragraf z trestního zákoníku), tak už co? Chtělo by to tedy alespoň z těchto důvodů popohnat odpovědné představitele KSČM před soud a tuto stranu zakázat, protože odporuje zákonu o politických stranách. A když se transformuje v jinou stranu, která bude v propagaci pokračovat, trestat znovu a tvrději jako jakékoli jiné recidivisty. KSČ byla navíc prohlášena zákonem za zločineckou organizaci, ovšem důsledky tohoto zákona nepociťuji.

Rovněž nenormální je situace, kdy snad všechny politické strany se hlavně navenek štítivě odtahují od KSČM, aniž by ji však nějak zvlášť kritizovali a upozorňovali na její výše zmiňovanou trestuhodnou drzost.

Luděk Belán, [email protected]

Určitě je třeba je zakázat

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].