Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Předpoklad, že po jasném vítězství ODS v krajských volbách půjde sestavování krajských rad rychle, vyšel s výjimkou čtyř krajů, kde se ještě minulý týden vytvářely koalice. V Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji úspěšně. Tři týdny po volbách tak zbyl už jen jeden nerozhodnutý kraj – Ústecký.

Předpoklad, že po jasném vítězství ODS v krajských volbách půjde sestavování krajských rad rychle, vyšel s výjimkou čtyř krajů, kde se ještě minulý týden vytvářely koalice. V Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji úspěšně. Tři týdny po volbách tak zbyl už jen jeden nerozhodnutý kraj – Ústecký. Opakuje se tak situace z minulých voleb, kdy se Ústečtí také dohodli jako poslední. Situace paradoxní – právě na severu Čech totiž, jako v jediném kraji, mohla vítězná ODS vládnout sama. Občanští demokraté ale začali jednání s ČSSD. Podle dosavadního hejtmana Jiřího Šulce proto, že to slíbili voličům ve volbách, a taky proto, že je nechtějí nechat se v opozici sblížit s komunisty. Zároveň se ale ODS nevzdala ani možnosti jednobarevné vlády. Čemu dává aktuálně přednost či jak jednání pokračují, však říci nechce.

„Dlouho to trvá proto, že uvnitř obou stran se to řeší. V ODS, kolik dá z moci, a v ČSSD, jaká situace je pro nás důstojná,“ říká dosavadní hejtmanův náměstek Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Důstojnosti“ by podle něho sociální demokracie dosáhla, kdyby v 11členné radě obsadila alespoň tři místa a rezorty jako školství nebo sociální věci. Sám Foldyna ovšem do rady nechce a stejné rozhodnutí oznámil i ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS), který požaduje, aby občanští demokraté vládli sami. Definitivní rozhodnutí by měly strany oznámit v úterý 30. listopadu.

Otázka „důstojného zastoupení“ některé ze stran v radě zdržela…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].