Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nick Cave překousal řetěz

Australský hudebník Nick Cave je klasickým případem umělce, pro kterého tvorba znamená nezbytnou součást osobní psychoterapie. Své diagnózy a momentální nálady umí ovšem vždy pregnantně formulovat, a vzbudit tím pocit, že jeho problémy patří i mnoha dalším lidem. Jednou vystupuje jako troska navždy ztracená ve svých závislostech, podruhé jako vyrovnaný stárnoucí intelektuál – hranice mezi pravdou a pózou se přitom zvenčí jeví dost rozmlžená. V tom se Nick Cave nezměnil ani na svém nejnovějším studiovém dvojalbu Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus, starou dobrou rozervanost tu ale představuje v čerstvé hudební poloze.

Fotografie: S baladami je konec, teď přichází válka. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: S baladami je konec, teď přichází válka. Foto archiv • Autor: Respekt

Australský hudebník Nick Cave je klasickým případem umělce, pro kterého tvorba znamená nezbytnou součást osobní psychoterapie. Své diagnózy a momentální nálady umí ovšem vždy pregnantně formulovat, a vzbudit tím pocit, že jeho problémy patří i mnoha dalším lidem. Jednou vystupuje jako troska navždy ztracená ve svých závislostech, podruhé jako vyrovnaný stárnoucí intelektuál – hranice mezi pravdou a pózou se přitom zvenčí jeví dost rozmlžená. V tom se Nick Cave nezměnil ani na svém nejnovějším studiovém dvojalbu Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus, starou dobrou rozervanost tu ale představuje v čerstvé hudební poloze.

Proměna

To, co Nicka Cavea vždy řadilo mezi atraktivní samorostlé muzikanty, je kromě mimořádného charismatu především schopnost jít do extrémů. A to nejen v rock’n’rollovém odhodlání pouštět se do věcí po hlavě a za mimořádného energetického nasazení, ale také v hrdém a upřímném přiznávání niterných emocionálních rozbrojů.

Nicholas Edwards Cave začínal v rodném Melbourne se školní kapelou The Boys Next Door, už v jednadvaceti letech mu však začala být australská scéna těsná. Společně s Mickem Harveym, multiinstrumentalistou, který zůstal jeho prodlouženou rukou dodnes, se zkraje 80. let vydal do Londýna a založil legendární The Birthday Party. Kapela, jejíž nahrávky skutečně připomínaly rozjetý narozeninový večírek, s londýnským podzemím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].