Často hledáte, jak…
Obálka vydání 48/2004
48/2004 • 21.–28. 11. 2004

2004/48

Domov

Připomeňme si

Květa Havlová, Martina Wedlichová

Zahraniční politika: proti Klausovi

Zbyněk Petráček

Co ještě zmůžou

Hana Čápová, Tomáš Němeček

Vládní koalice se po propadu v senátních volbách ocitla v ještě obtížnější pozici než dosud. Zákony už jí nemusí vetovat jen prezident, ale i horní komora – k jejich přehlasování bude potřebovat častěji než dřív všech svých 101 poslanců. Koaliční předáci už se otřepali z počátečního šoku: nejde prý o nic tak vážného. „Poměry sil ve sněmovně zůstaly stejné, a to je rozhodující,“ sděluje šéf lidovců Miroslav Kalousek. Více než optimismus politiků nám však o další potřebnosti tohoto kabinetu řekne debata s experty, kteří mají na starost hlavní úkoly v čase zbývajícím do voleb v létě 2006. Co tedy ještě můžeme od současné administrativy čekat?

Šíleně smutná už se nebojí

Markéta Pilátová

Hrdí estébáci, spojte se

Jaroslav Spurný

Nejzajímavější příspěvek do smíření s minulostí vyhlášeného prezidentem Klausem přinesl zatím policejní plukovník Martin Kotlan (36). „Jsem hrdý na obě části své kariéry, tu předlistopadovou i tu současnou,“ oznámil jeden z nejvýše postavených policistů země v Lidových novinách. Vzhledem k tomu, že před listopadem sloužil u pohotovostního pluku zabývajícího se mlácením prodemokratických demonstrantů a u StB, která je rovnou zavírala, nabízejí se tři otázky. Na co je vlastně plukovník Kotlan z doby před listopadem hrdý, proč je na to hrdý a zda je tato hrdost nějak společnosti nebezpečná.

Jak se přeskupily síly

Respekt

Jestliže je Úterý, musí nás být 17

Hana Čápová

Komentáře

A zvítězí Sparta

Jaroslav Spurný

Grebeníček míří vysoko

Erik Tabery

Svoboda, nebo bezpečí

Jaroslav Spurný

Teze nového protiteroristického zákona zveřejněné teď ministrem Františkem Bublanem představují poměrně významný zásah do občanských svobod. Krátkodobé odposlechy bez povolení soudu, kontrola elektronické komunikace, přístup do zdravotního a sociálního pojištění, možnost nahlédnout do našich účtů… Tohle a řadu dalších věcí by v Bublanových představách směli zdejší tajní. Pokud to poslouží ochraně před teroristy – proč ne, řeklo by se. Problém je, že zpravodajské služby a policie jsou v české kotlině ve velmi důvodném podezření, že zneužívají i ty pravomoci, které v současnosti mají. Protiteroristický zákon by jim, případně vládě, které slouží, dal možnost šťourat se bez dozoru v našem soukromí mnohem víc než dnes. Sluší se hned dodat dvě věci. Jednak že s pochybnostmi vedou o podobném zákonu diskusi v řadě jiných zemí. A za druhé že ministr Bublan nabízí své zboží s pojistkou, která by jeho rizikovost měla omezit.

Zápas o duši muslimů

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Vyjádření Karla Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg

Vláda mezi eutanazií a vzkříšením

Erik Tabery

Kdo by to řekl, že úvahy o předčasných volbách se objeví tak brzy po nástupu Stanislava Grosse k moci. Nejmíň to asi čekala samotná ČSSD. Vždyť se přece už od léta snaží získat si popularitu zvyšováním platů a odsouváním nepříjemných rozhodnutí. Leč nepomohlo to – a prohrát v jednom roce troje volby je vážné varování. Ještě vážnější je však očividná defenzivní bezradnost, do níž teď kabinet a jeho premiér upadli. Takže opravdu: nebylo by pro tuto zemi výhodnější, kdyby Grossova vláda nečekala na svůj řádný konec za dva roky a poroučela se rovnou?