Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Foto Archiv Autora • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Archiv Autora • Autor: Respekt

Zlaté časy, kdy ještě svět nepřeválcovala politická korektnost, kdy konzervativci si dovolili hájit liberální názory a naopak, aniž by získali cejch zrádců. Můžeme si je připomenout tuto neděli. Před 85 lety, 28. listopadu 1919, se první poslankyní britské Dolní sněmovny stala Lady Astorová. Ač byla známa jako vyznavačka konzervatismu, proslula svými projevy na obranu práv žen a dětí. Neméně proslula svým potýkáním se s Winstonem Churchillem, který pro změnu začínal i liberálů, aby to nakonec dotáhl na šéfa konzervativců. („Winstone, kdybych byla vaší ženou, nalila bych vám do kávy jed.“ – „Nancy, kdybych byl vaším mužem, tu kávu bych vypil.“)

Nebyla typickou Britkou. Narodila se jako Nancy Witcher Langhorne 19. května 1879 v americké Virginii v rodině důstojníka bývalé Konfederace. Provdala se za Roberta Goulda Shawa v Bostonu, a když se již jako matka malého syna v roce 1903 rozvedla, zamířila do Anglie. Tam se seznámila s Waldorfem Astorem, což byl zase prapravnuk amerického kožešníka Johna Jacoba Astora. (Není to náhoda – od něj se skutečně odvíjí původ hotelu Waldorf-Astoria i cigaret značky Astor.) V roce 1906 se vzali a na jejich panství v Clivedenu se brzy konaly známé srazy smetánky.

V roce 1910 Waldorf Astor úspěšně kandidoval do Dolní sněmovny, ale když o devět let později zemřel jeho otec, událo se několik věcí: Astor získal titul vikomta a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].