Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Přídavek pana Eminema

Americký rapper Eminem (32) vydává po dvou letech novou desku Encore (Přídavek). Na svět přišla neplánovaně o týden dřív, protože ji kdosi rozesel volně po internetu. Originál tedy musel ze skladu předčasně, aby se omezily ztráty. První reakce na album jsou vesměs skeptické. Někteří kritici znuděně zívají nad jeho „recyklovaným obsahem“, jiní obracejí oči v sloup nad „pubertálním humorem“, další přece jen tleskají, ale tak nějak zdrženlivě. Že by největší současná hvězda pop music, jak rappera mnozí nazývají, začala vyhasínat?

Fotografie: Tak pojďte, vy bastardi, skončíme tuhle show jednou provždy. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Tak pojďte, vy bastardi, skončíme tuhle show jednou provždy. Repro Respekt • Autor: Respekt

Americký rapper Eminem (32) vydává po dvou letech novou desku Encore (Přídavek). Na svět přišla neplánovaně o týden dřív, protože ji kdosi rozesel volně po internetu. Originál tedy musel ze skladu předčasně, aby se omezily ztráty. První reakce na album jsou vesměs skeptické. Někteří kritici znuděně zívají nad jeho „recyklovaným obsahem“, jiní obracejí oči v sloup nad „pubertálním humorem“, další přece jen tleskají, ale tak nějak zdrženlivě. Že by největší současná hvězda pop music, jak rappera mnozí nazývají, začala vyhasínat?

Žaluji

Eminem se stal na přelomu století slavným, nenáviděným a nakonec i uznávaným umělcem z několika důvodů. Jednak šikovně zosobnil ideál tvrdého narcistického chlapáka a fotogenického vulgárního hrdiny, který láme ženská i mužská srdce. Ve svých textech dokázal věrně zobrazit chudé bílé Američany, kteří přežívají na hranicích městských ghett a na předměstích. Podle studie britského kritika Williama Shawa, jenž podrobně zkoumal „gangsterský rap“, představil Eminem bělochům ghetta a stal se prvním rapperem bílé městské chudiny. „Radikálně prohlásil, že bělošská chudoba se rovná černošské,“ píše dále William Shaw. Eminem také šokoval Spojené státy rozbořením mýtu o šťastné a soudržné americké rodině, o níž tak rádi básní republikáni.

Inspiraci čerpal rapper z vlastního života, který před dvěma lety…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].