Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Naše téma: drogy, hranice, voda

JORGE G. CASTAŃEDA se narodil v Mexico City roku 1953. Vystudoval univerzitu v Princetonu (USA) a získal doktorát z ekonomické historie na univerzitě v Paříži. Dlouhá léta působil jako pedagog na katedře politických a sociálních věd Autonomní univerzity v Mexiku. Od roku 1980 vydal celkem 11 knih z oblasti historie a politiky. Nejznámější z nich Život v rudé barvě (česky r. 2003 pod názvem Compańero – Život a smrt Che Guevary) či Odzbrojená utopie vyšly ve velkých nákladech a jsou často překládány. Jorge G. Castańeda vstoupil v roce 1994 do politiky jako zakladatel politického fóra tzv. skupiny San Ángel. Pracoval pro současného prezidenta Vicenta Foxe Quesadu jako volební stratég a byl v jeho vládě ministrem zahraničí. Před rokem odstoupil a letos na jaře zahájil vlastní prezidentskou kampaň. Nedávno navštívil ČR jako host Fóra 2000.

Fotografie: Jorg G. Castańeda. Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt
Fotografie: Jorg G. Castańeda. Foto Günter Bartoš. • Autor: Respekt

Rámeček

JORGE G. CASTAŃEDA se narodil v Mexico City roku 1953. Vystudoval univerzitu v Princetonu (USA) a získal doktorát z ekonomické historie na univerzitě v Paříži. Dlouhá léta působil jako pedagog na katedře politických a sociálních věd Autonomní univerzity v Mexiku. Od roku 1980 vydal celkem 11 knih z oblasti historie a politiky. Nejznámější z nich Život v rudé barvě (česky r. 2003 pod názvem Compańero – Život a smrt Che Guevary) či Odzbrojená utopie vyšly ve velkých nákladech a jsou často překládány. Jorge G. Castańeda vstoupil v roce 1994 do politiky jako zakladatel politického fóra tzv. skupiny San Ángel. Pracoval pro současného prezidenta Vicenta Foxe Quesadu jako volební stratég a byl v jeho vládě ministrem zahraničí. Před rokem odstoupil a letos na jaře zahájil vlastní prezidentskou kampaň. Nedávno navštívil ČR jako host Fóra 2000.

Konec rámečku

Kandidujete na úřad prezidenta Mexika. Ve volebním boji bude možná hrát svou roli i velký ohlas, který mají vaše knihy. Například „Odzbrojená utopie“ (1995) popudila skoro celou latinskoamerickou levici. Co jí na knize nejvíc vadilo?

Byl to bilanční text, který jasně zhodnotil povahu latinskoamerické levice v době, kdy ještě spousta lidí věřila v cestu revoluce, v cestu zbraní a v revoluční vzkříšení. Těm lidem nebylo jasné, že radikální směr, kterým se vydala třeba Kuba, nikam nevede a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].