Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dobré zprávy z Kašmíru

Fotografie: Mapa Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Respekt • Autor: Respekt

Nejnebezpečnější místo na světě, jak Kašmír před lety otituloval americký prezident Bill Clinton, dostává naději. Tedy pokud se tak dá nazývat debata, která se konečně mezi oběma rivaly – Indií a Pákistánem – o budoucnosti sporného území rozbíhá. Na světě už jsou i první konkrétní sliby: minulý týden indický premiér Manmóhan Singh navštívil Kašmír a slíbil částečné stažení armády. S ještě ráznějšími návrhy pak přichází jeho pákistánský protějšek Parvíz Mušaraf.

Prostě realita

Jediný indický stát, v němž žije víc muslimů než hinduistů a který je považován za jeden z nejhezčích koutů planety, patří dnes k nešťastným místům. Výsledkem pákistánského odboje proti indické vládě je čtyřicet tisíc mrtvých a všudypřítomnost indických vojáků, kterých je teď podél linie příměří rozmístěno na půl milionu. Lidé se kvůli hrozbě násilností bojí chodit k volbám (účast tu bývá mezi 10 a 20 procenty). Umírnění muslimští politici, kteří indické části Kašmíru vládnou, tedy nemají silný mandát. Ekonomika, kdysi stojící na příjmech z turistiky, výrazně zchudla, Indové i cizinci mají strach do Kašmíru jezdit.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem jsou zatížené násilím z minulosti, nebýt sporu o Kašmír, zřejmě by se už ale rozvíjely relativně normálně. Rány přebolely, na obou stranách hranice se mluví stejnou řečí, mnoho lidí spojují rodinná pouta nebo zájem o místa, která před 57 lety ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].