Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tlusté čáty po 15 letech

Fotografie: Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Publicista a historik TOMÁŠ ZAHRADNÍČEK (33) vystudoval Filozofickou fakultu UK. Pracuje jako šéfredaktor časopisu Dějiny a současnost.

Václav Klaus vyrukoval k 28. říjnu s požadavkem odpoutat se od minulosti, jinými slovy s myšlenkou jakési tlusté čáry.

Nejsem si jist, jestli „tlustá čára“ a „odpoutání se od minulosti“ je totéž. Myšlenka tlusté čáry se týká spíše státu a práva – do jaké míry převzít za východisko stav, který v jednotlivých zemích panoval koncem roku 1989. Úplně jiná věc je společenská debata o minulosti či morálně-historické vyrovnávání se s tím, co všechno se stalo.

Srovnáme-li ohledně tlusté čáry Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko a necháme-li trochu stranou bývalou NDR, která po sjednocení převzala spolkovou legislativu, jaký obraz se naskýtá?

I když Československo odstartovalo revoluci na poslední chvíli a zpočátku to vypadalo jako několikadenní festival, kterým se dožene zpoždění, začalo na počátku 90. let tyto věci řešit na místní poměry dost radikálně. Tlustou čáru už na začátku roku 1990 zpochybnilo a zpochybnění několika právními akty uzákonilo. Tyto zákony tvoří jeden ze sloupů současného režimu, ať už jde o restituce, které jsou pilířem malého a středního podnikání, nebo o lustrační zákon, který dodnes tvoří jednu z důležitých norem pro fungování státní správy.

Vzpomeňte si na nesouhlas, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].