Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

OKD má nového uhlobarona

Pro obchodní svět to byl malý šok: Sedmá největší tuzemská firma OKD minulý týden získala nového vlastníka. Majoritní podíl ve společnosti Karbon Invest, které severomoravské doly patří, od současných uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy koupila kyperská firma RPG Industries zastoupená známým finančníkem a zakladatelem investiční skupiny Patria Finance Zdeňkem Bakalou.
Noví spolumajitelé – kromě Bakaly je jimi několik mezinárodních soukromých investorů v čele s britským fondem Crossroads – sice přiznávají, že s hornictvím nemá nikdo z nich zkušenosti, ale koupi dolů přesto označují za dlouhodobou investici. V čele dolů dále nechají původní vlastníky – a to přesto, že policie je viní z toho, že firmu připravili o 1,6 miliardy korun a vyšetřuje i to, jak k dolům přišli.

Fotografie: Zdeněk Bakala: Pánové Koláček a Otava udělali dobrej deal. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zdeněk Bakala: Pánové Koláček a Otava udělali dobrej deal. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Pro obchodní svět to byl malý šok: Sedmá největší tuzemská firma OKD minulý týden získala nového vlastníka. Majoritní podíl ve společnosti Karbon Invest, které severomoravské doly patří, od současných uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy koupila kyperská firma RPG Industries zastoupená známým finančníkem a zakladatelem investiční skupiny Patria Finance Zdeňkem Bakalou.

Noví spolumajitelé – kromě Bakaly je jimi několik mezinárodních soukromých investorů v čele s britským fondem Crossroads – sice přiznávají, že s hornictvím nemá nikdo z nich zkušenosti, ale koupi dolů přesto označují za dlouhodobou investici. V čele dolů dále nechají původní vlastníky – a to přesto, že policie je viní z toho, že firmu připravili o 1,6 miliardy korun a vyšetřuje i to, jak k dolům přišli.

Miliardářem bez koruny

Největší uhelná společnost v zemi na první pohled prosperuje: Zaměstnává 17 tisíc lidí, každoročně dosahuje zisk (loni to bylo 218 milionů korun, letos za první pololetí 183 milionů) a zvyšuje obrat – ten včetně dceřiných firem dosahuje 45 miliard korun. V Česku je jen šest firem s většími tržbami. Majoritním vlastníkem je s 96 procenty Karbon Invest, který doly ovládl na podzim 1998.

Za zmínku ovšem stojí i to, jakým způsobem uhlobaroni Koláček a Otava k OKD přišli – bez jediné vlastní koruny. Peníze, za které doly v roce 1998 koupili, nebyly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].