Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Návod, jak se stát bohatým

Chybělo málo a naše veřejná kasa mohla být letos bohatší o deset miliard korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad při prověrce jedné z velkých akcí, v níž zdejší politici hospodaří s penězi daňových poplatníků. Zpráva o „nevysvětlitelné a zbytečné“ ztrátě sumy, která by s klidem pokryla třeba současné chybějící finanční přídavky pro učitele a pro penzisty, ovšem nezaujala ani vládu, ani opozici. Proč?

Fotografie: Na železnici se ztrácejí miliardy... Foto IMDB • Autor: Respekt
Fotografie: Na železnici se ztrácejí miliardy... Foto IMDB • Autor: Respekt

Chybělo málo a naše veřejná kasa mohla být letos bohatší o deset miliard korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad při prověrce jedné z velkých akcí, v níž zdejší politici hospodaří s penězi daňových poplatníků. Zpráva o „nevysvětlitelné a zbytečné“ ztrátě sumy, která by s klidem pokryla třeba současné chybějící finanční přídavky pro učitele a pro penzisty, ovšem nezaujala ani vládu, ani opozici. Proč?

Z cizího krev neteče

Těch deset miliard se dalo ušetřit na stavbě železničního koridoru. Podle kontrolorů z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jsme kvůli špatně provedeným výběrovým řízením na jednotlivé zakázky „evropské železnice“ přišli zbytečně o přinejmenším čtyři, ale možná až deset miliard korun. To by stačilo třeba na roční zvýšení učitelských platů nejméně o pět tisíc korun měsíčně.

Zpráva přitom zapadá do setrvalého trendu. Za poslední rok prověřili jeho inspektoři nakládání se státním majetkem za 530 miliard korun – a skoro desetina z této sumy byla podle nich utracena zbytečně. Nebo tak neprůhledně, že ani pečlivá prověrka nedokázala odhalit, co se s penězi stalo. Jen v posledních dvou letech upozornil úřad na špatné hospodaření Pozemkového fondu, České konsolidační agentury, ministerstva obrany, zemědělství a dopravy a ve svých zprávách navrhl desítky možností, jak veřejné pokladně ušetřit velké sumy peněz. Výsledky všech nálezů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].