Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

15 let poté: Bylo nám jasné, že se to zhroutí

Fotografie: Miroslav Pavel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Miroslav Pavel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Miroslav Pavel (63) byl v letech 1988–89 mluvčím federální vlády. Během revoluce patřil k hlavním poradcům komunistického premiéra Ladislava Adamce. Předtím pracoval jako ekonomický novinář deníků Práce a Mladá fronta, byl vyloučen z KSČ pro nesouhlas s okupací. V prosinci 1989 se stal nakrátko ředitelem televize (Adamec ho rovněž navrhl jako svého nástupce místo Mariána Čalfy). Pavel na jaře 1990 založil a. s. Economia, která dnes vydává Hospodářské noviny, týdeník Ekonom a odborné časopisy. Po vstupu zahraničních investorů si ponechal podíl „menší než 10 %“, ve firmě je dnes předsedou představenstva.

Moc ležela na zemi

Pracoval jste jako mluvčí pro dva komunistické premiéry, Štrougala a Adamce, kteří se hlásili k „reformám“. Jaké měli v letech 1988–89 představy o dalším vývoji země?

Štrougal o svých vizích nikdy zásadně nemluvil, pořád si dával pozor. Vzpomínám si na jednu příhodu z počátku roku 1988, kdy přijel kancléř Kohl. Západoněmečtí novináři dělali se Štrougalem běžný rozhovor, a když zhasly kamery a všichni se rozcházeli, Štrougal od dveří najednou přidal vzpomínku, jak těsně po válce jezdíval na běžkách přes šumavskou hranici do Bavorska na pivo. „A já si myslím, že tak by to mělo být zase,“ řekl a zmizel, aby se ho nemohli na nic víc zeptat. To byl jeho styl: taky po sobě vědomě nenechával písemné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].