Často hledáte, jak…
Obálka vydání 46/2004
46/2004 • 7.–14. 11. 2004

2004/46

Kultura

Domov

Připomeňme si

Martina Wedlichová

Tady můžu dýchat

Milan Daniel

Velká nemocniční blamáž

Silvie Lauder

Celé to vypadalo jako seriózní boj o blaho pacienta – poslanci se ve sněmovně minulý týden dlouze a vášnivě hádali o to, zda mohou kraje převádět nemocnice z příspěvkových organizací na organizace obchodní. Téma, které se stalo otázkou číslo jedna v krajských volbách, vytěžila i sněmovna takřka absolutně.

Ministři se slavíka nezalekli

Eliška Bártová

Grossův kabinet řešil těžkou volbu: zda chránit klidné hnízdo pro pár přísně chráněných ptáků, nebo dát raději obživu a práci dvěma tisícovkám lidí. Ministři se v minulých dnech rozhodli pro to druhé, jejich verdikt má ovšem několik ale. Česko nejenže zchudne v nenahraditelné přírodní rozmanitosti, ale navíc kvůli tomu půjde i před celoevropský soud s hrozbou vysoké pokuty. A to vše možná zbytečně. Podle ekonomických kritiků totiž akce „lutyňská zóna“ nepřinese veřejný užitek. Proč tedy politikové do tak nejistého podniku šli?

Boj o ústavu začíná

Jaroslav Spurný

Slavná chvíle podpisu evropské konstituce je čerstvou minulostí, delegace se vrátily z Říma domů a pro „evropský superstát“ opět nastaly drsné všední dny. V nich se do centra všeobecné pozornosti vyšvihlo Česko. Podle pozorovatelů totiž může právě na něm ještě celý projekt kontinentální ústavy zkrachovat. Češi, píše zpravodajský server BBC, nevědí o ústavě EU prakticky nic, dění v Unii je zajímá jen málo, jejich prezident a současně nejpopulárnější politik je proti konstituci tak silně, že ji odmítl podepsat, a nezdá se, že by současná vláda měla představu, jak v nevyhnutelném referendu získat veřejnost na svoji proevropskou a proústavní stranu. Jedinou viditelnou strategií Prahy je zatím snaha, aby Češi hlasovali o ústavě až úplně poslední ze všech. Podle BBC to má logiku: zdejší politici prý sázejí na to, že vrozený strach čnít z řady Čechům nedovolí říci NE proti většinovému ANO, které – jak stoupenci konstituce doufají – padne v předchozích referendech.

Jak se změní kraje

Hana Čápová