Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dobré zprávy z voleb

Jestli ve víkendových volbách rozhodovala dosavadní práce samospráv, pak dostali hejtmani z ODS jasné a silné povzbuzení: Děláte to dobře a pokračujte dál. Pokud to ale byla předehra pro příští celostátní volby – a o tom nás sociologové ujišťují, právě tak to podle nich většina voličů vnímala –, pak je to drtivá porážka pro ČSSD. Stanislav Gross se ve svých prvních volbách nepředvedl, ve všech krajích se jen díval na záda komunistům. A co tu ještě nebylo: ve třetině (!) senátních okrsků postupují do druhého kola proti sobě kandidáti ODS a KSČM.

Jestli ve víkendových volbách rozhodovala dosavadní práce samospráv, pak dostali hejtmani z ODS jasné a silné povzbuzení: Děláte to dobře a pokračujte dál. Pokud to ale byla předehra pro příští celostátní volby – a o tom nás sociologové ujišťují, právě tak to podle nich většina voličů vnímala –, pak je to drtivá porážka pro ČSSD. Stanislav Gross se ve svých prvních volbách nepředvedl, ve všech krajích se jen díval na záda komunistům. A co tu ještě nebylo: ve třetině (!) senátních okrsků postupují do druhého kola proti sobě kandidáti ODS a KSČM.

Kromě posílení bolševiků přinesly volby i určitou naději pro ty, kdo si v červnu 2006 přejí střídání vlády s opozicí. ODS s nečekanou převahou vyhrála a nejen to – všechny kraje naznačily, že pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by mohla překročit kromě ODS a lidovců ještě jedna strana vpravo od středu.

Tři vítězové

Není úplně jasné, zda ODS vynesla tak vysoko únava ze současné vlády, nebo výkony jejích místních politiků. U příští vládní strany by byla lepší druhá možnost: ODS setrvává v jakési intelektuální ospalosti a sebeuspokojení, odkud ji může probudit buď pořádná volební prohra, nebo obroda zdola. Je proto povzbudivé, že lidé zjevně v krajích oceňovali politickou odvahu hejtmanů. Nad 40 % se totiž ODS dostala tam, kde výrazně pohnula s převody nemocnic na obchodní společnosti (ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji). A to navzdory urputné kampani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].