Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Špitál, kde vás nevyléčí

Vypadá to na úžasný průlom: poprvé se na veřejnost dostaly údaje o tom, jak se kde léčí. Bohužel zveřejnění bylo tak polovičaté a opatrnické, že zatím nemá větší smysl.

Co a proč by se pacientům hodilo vědět? Tak například vás čeká operace kýly a rozhodujete se, do které nemocnice jít. Dnes nezbývá než se spolehnout na radu svého obvodního lékaře nebo známých. Přitom je to tak jednoduché. Kdyby byla na internetu dostupná data o kvalitě služeb v nemocnicích (utříděná podle diagnóz), stačilo by sednout k počítači. Našli bychom si, jaké mají kde s naší operací zkušenosti, jak dlouho si u nich pacient v průměru poleží, jak často hrozí komplikace – či zda dokonce někdo při této banální operaci nezemřel. Prostě využít práva na volbu lékaře.

Data k tomu existují. Zdravotní pojišťovny mají k dispozici srovnání 189 nemocnic podle zhruba dvou milionů léčených případů. Pojišťovny dnes musí z nařízení ministerstva platit špatné špitály stejně jako dobré, zbytečné stejně jako potřebné. Informovaní pacienti by se mohli stát jejich spojenci: budou-li vědět, která nemocnice je špatná, ani je nenapadne tam chodit. Jenže pojišťovny ze strachu, aby je nemocnice nedaly k soudu, pustily minulý týden jen bezzubé informace. Co si počít s údajem, že v Ústeckém kraji umírá při léčení mozkové mrtvice 10,4 % lidí, zato v Pardubickém o 4 % méně? Jak to pomůže při výběru? K ničemu je i zpráva, že dvacítka nemocnic překračuje odbornou společností tolerovaný počet císařských řezů (20 …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].