Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Půlnoční večeře v Buenos Aires

Když se Argentinci před dvěma roky vymotali z ekonomické šlamastiky zablokovaných kont, téměř dvacetiprocentní nezaměstnanosti a ztráty sociálních jistot, zjistili, že na ulicích jejich měst už není bezpečno. Hospodářskou mizérii totiž vystřídala v zemi dosud nevídaná vlna kriminality. Dřív si nebyli jisti zejména movití Argentinci. Dnes si však noční procházku městem raději odpustí i běžný občan.

Vzestup a pád

Argentina, ještě na konci devadesátých let prosperující, vzdělaná a kultivovaná země s ročním hrubým domácím produktem 8000 dolarů na osobu (jen pro srovnání: dnešní české HDP činí 6740 dolarů), se před dvěma roky během zimní krize propadla do hospodářského suterénu. HDP během několika málo měsíců kleslo o tři čtvrtiny, nezaměstnanost postihla téměř pětinu populace, země přestala splácet úroky z mezinárodních půjček a banky zmrazily vklady a obstavily lidem konta. Střední třída se dala na směnný obchod, či chvatně opouštěla zbídačenou zemi. Dnes je situace nadějnější. Roste export zejména potravinářských produktů do Číny, začalo se obchodovat ve velkém se sójou, HDP se zvýšilo o 9 % a nezaměstnanost klesla na 14 %.

Přesto důsledky krize Argentinci neustále pociťují. Téměř polovina z 36 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby a zejména ve velkých městech roste kriminalita.

„Dnes se v Argentině objevují nejrůznější druhy násilí, asi nejhorší z nich jsou únosy. Téměř každý týden to potká jednoho člověka,“ komentuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].