Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Barroso couvl před europarlamentem

Prvního listopadu měla nastoupit do úřadu nová Evropská komise pod vedením Josého Barrosa. Důvod, proč se tak nestalo, je dobře znám. Barroso se zalekl opozice vůči některým členům jeho týmu mezi europoslanci a namísto hrozící porážky při hlasování se rozhodl, že tentokrát parlament o vyslovení důvěry nepožádá. Řekl, že ještě potřebuje čas, aby předstoupil před evropské poslance s kolegiem, které získá „jasnou podporu“ napříč stranami v unijním sněmu. V dějinách evropského klubu šlo o událost, která nemá právní ani politický precedens, a právě takový bude její dopad – právní a politický.

Fotografie: José Barroso vsadil na vlády – a to byla právě ta chyba. Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt
Fotografie: José Barroso vsadil na vlády – a to byla právě ta chyba. Foto Profimedia.cz /AFP • Autor: Respekt

Prvního listopadu měla nastoupit do úřadu nová Evropská komise pod vedením Josého Barrosa. Důvod, proč se tak nestalo, je dobře znám. Barroso se zalekl opozice vůči některým členům jeho týmu mezi europoslanci a namísto hrozící porážky při hlasování se rozhodl, že tentokrát parlament o vyslovení důvěry nepožádá. Řekl, že ještě potřebuje čas, aby předstoupil před evropské poslance s kolegiem, které získá „jasnou podporu“ napříč stranami v unijním sněmu. V dějinách evropského klubu šlo o událost, která nemá právní ani politický precedens, a právě takový bude její dopad – právní a politický.

Život ve vakuu

Krátce poté, co se ve středu minulého týdne rozlehla štrasburskými kuloáry ta novina, začal kdekdo řešit otázku, jak se s tím Unie právně vypořádá. Smlouva o přistoupení deseti nových zemí – poslední a už platná verze základního dokumentu Unie – totiž říká, že od prvního listopadu tohoto roku nastupuje do úřadu nová komise, v níž je každý stát zastoupen jedním komisařem. Ve stávajícím týmu Romana Prodiho jsou přitom velké státy reprezentovány dvěma komisaři a zástupci nováčků, ačkoli je jim přiznáno plné hlasovací právo, nemají vlastní portfolio. Navíc smlouva nijak neřeší, co dělat, pokud komise nemá před zahájením svého mandátu důvěru od europoslanců, a nemůže tudíž začít pracovat. Evropská exekutiva se zkrátka minulou středu dostala do právního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].