Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Někomu důchod, někomu soud

Kambodža se rozhodla vypořádat s tíživou minulostí Rudých Khmerů. Po letech váhání a vnitřních třenic parlament 4. října odstranil poslední překážku – souhlasil s návrhem mezinárodního trestního tribunálu pod patronací OSN, před nímž by měly snad již počátkem roku stanout hlavy režimu, který v letech 1975–79 připravil o život téměř dva miliony lidí. Symbolem přerodu Kambodže se má stát i 29. říjen: v pátek bude korunován Norodom Sihamoni, nástupce odstoupivšího krále Norodoma Sihanuka (81), za jehož panování prožívala země své nejtěžší chvíle vzestupů a děsivých pádů. Téměř v každé kambodžské rodině nalezneme příbuzné obětí Rudých Khmerů, ale i po čtvrt století se stále mohou jen ptát: Co se tehdy vlastně stalo, co bylo příčinou? Naleznou v procesech s khmerskými pohlaváry svou odpověď?

Fotografie: Ruleta kambodžské spravedlnosti: Ieng Sary amnestován...,  Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Ruleta kambodžské spravedlnosti: Ieng Sary amnestován..., Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Kambodža se rozhodla vypořádat s tíživou minulostí Rudých Khmerů. Po letech váhání a vnitřních třenic parlament 4. října odstranil poslední překážku – souhlasil s návrhem mezinárodního trestního tribunálu pod patronací OSN, před nímž by měly snad již počátkem roku stanout hlavy režimu, který v letech 1975–79 připravil o život téměř dva miliony lidí. Symbolem přerodu Kambodže se má stát i 29. říjen: v pátek bude korunován Norodom Sihamoni, nástupce odstoupivšího krále Norodoma Sihanuka (81), za jehož panování prožívala země své nejtěžší chvíle vzestupů a děsivých pádů. Téměř v každé kambodžské rodině nalezneme příbuzné obětí Rudých Khmerů, ale i po čtvrt století se stále mohou jen ptát: Co se tehdy vlastně stalo, co bylo příčinou? Naleznou v procesech s khmerskými pohlaváry svou odpověď?

Kdo koho soudí

Mnozí se domnívají, že procesy budou příliš pod kontrolou vlády premiéra Hun Sena. Ten se drží v nejvyšších kruzích kambodžské moci od pádu Rudých Khmerů, z jejichž řad coby neznámý člen odešel roku 1978 spolu s odštěpeneckým východním křídlem do Vietnamu, aby se o rok později po vietnamské vojenské intervenci vrátil jako ministr zahraničí.

Při vypracování návrhu OSN na ustanovení tribunálu se neprosadila myšlenka, aby se uskutečnil v zahraničí a s většinou zahraničních soudců (podobně jako haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii). Procesy se odehrají v Kambodži s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].