Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Múzy chtějí Kerryho

Ještě nikdy nebylo umění ve Spojených státech zpolitizováno tak jako teď. Tamní divadla, kina, koncertní sály i galerie jsou doslova nabité produkcí s politickým obsahem. Umělci, kteří v drtivé většině podporují demokratického kandidáta Johna Kerryho, horečnatě objíždějí zemi a vyzývají občany, aby šli k volbám. U nás se zatím nejvíce referovalo o aktivitách hudebníků Bruce Springsteena, R.E.M. nebo Pearl Jam, sdružených v protibushovské kampani Vote for Change. Zajímavou aktivitou ale překypují také další tvůrčí obory.

Fotografie: Trocha předvolební kultury: loutkový film Kim Čong-il... Foto Paramount Pictures • Autor: Respekt
Fotografie: Trocha předvolební kultury: loutkový film Kim Čong-il... Foto Paramount Pictures • Autor: Respekt

Ještě nikdy nebylo umění ve Spojených státech zpolitizováno tak jako teď. Tamní divadla, kina, koncertní sály i galerie jsou doslova nabité produkcí s politickým obsahem. Umělci, kteří v drtivé většině podporují demokratického kandidáta Johna Kerryho, horečnatě objíždějí zemi a vyzývají občany, aby šli k volbám. U nás se zatím nejvíce referovalo o aktivitách hudebníků Bruce Springsteena, R.E.M. nebo Pearl Jam, sdružených v protibushovské kampani Vote for Change. Zajímavou aktivitou ale překypují také další tvůrčí obory.

Tutu na scéně

Ředitelství washingtonského městského muzea zažilo na začátku října šok. Objednalo si u místních mladých umělců výstavu moderního nábytku s názvem Funky Furniture, když ale členové vedení muzea spatřili hotovou instalaci, propadli panice. Na stěně stylizovaného obýváku se objevil například obraz místní malířky Kayti Didriksenové, který představoval novou verzi slavné Olympie Eduarda Maneta: místo krásné ženy ležel na pohovce nahý prezident Bush, kterému viceprezident Cheney coby sluha přinášel na polštářku zlatou korunu s vrtnou věží. Přilehlý zaneřáděný konferenční stolek pokrývalo nádobíčko pro přípravu drog, proložené citáty minulého washingtonského starosty Mariona Barryho, jenž se za držení omamných látek dostal do kriminálu. V místnosti se také objevila kostelní lavice vyzdobená obrázky a texty, jež obviňovaly bývalého prezidenta Ronalda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].