Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když moc kontroluje občany

V Nizozemsku již několik týdnů existují určité zakázané (a tedy trestné) dohody mezi lidmi, totiž dohody s „teroristickým záměrem“. Jen málokdo ví, že když kamarádovi nad pivem řekne „v téhle zemi to jde od desíti k pěti, podpálíme parlament“ a kamarád odpoví „dobrý nápad“, oba se v podstatě dopouštějí trestného činu, a to i v případě, že si to druhý den rozmyslí.

Ani nemuseli nakoupit benzin či udělat cokoli jiného. Pouhá dohoda stačí. Zhruba takto lze charakterizovat atmosféru, jež se odvíjí od zpřísněného boje proti civilizačním hrozbám.

Nemluvte o džihádu

Stejně jako jiné země západního světa zavádí Nizozemsko novou legislativu, která má úřadům umožnit efektivnější zákroky proti možným teroristům, ale zároveň zasahuje do práv a soukromí občanů.

Nizozemsko, jehož obavy z teroristických útoků ospravedlňuje i skutečnost, že vyslalo vojenské jednotky do Iráku, již přijalo několik nových zákonů. Nyní ministři spravedlnosti Piet Hein Donner a vnitra Johan Remkes oznámili, že připravují další opatření, která podle kritiků podkopávají základy právního státu.

Představme si fiktivní situaci: nizozemský muslim, člen střeleckého spolku, pravidelně navštěvuje mešitu, která je známa jako ortodoxní. Často telefonuje s „přáteli“ v Madridu a v e-mailové zprávě použije slovo „džihád“. Je tento muž terorista? Nemusí to tak být, ale taky to tak být může. V každém případě by měly v blízké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].