Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

vobrazek_1895.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1895.jpeg • Autor: Respekt

Pražská skupina Traband má vzácnou vlastnost, že se stejnou měrou dokáže vyvíjet jako zůstávat rozpoznatelně svá. Od prvních kytarovek, jež zněly trochu, jako by Vladimír Mišík jamoval s The Clash, se skupina dopracovala k svéráznému výrazu, kterému sama přezdívá „dechno“ a hudební publicisté v něm nacházejí vlivy šansonu, hospodských odrhovaček, ska nebo balkánské dechovky. Na vlně zájmu o křížence lidové muziky ze zaprášené východní Evropy se kapela prosadila na Západě, ačkoli publikum nerozumělo textům, jež u Trabandu rozhodně nejsou na druhé koleji.

V těchto dnech Traband vydává u Indies Records nové album Hyjé: hospodské odrhovačky v něm s chutí rozbíhá do klezmerových temp s ostrými zatáčkami, jindy s ležérním patosem námořníka po šichtě přemítá o Bohu, a občas se dotkne onoho báječně špinavého zvuku, jaký obvykle závidíme americkým barovým povalečům. Ne každá kapela v Čechách zní, jako by za oknem šplouchalo moře.

•••

Hiphopový svátek čeká zájemce v sobotu 30. října v pražském Paláci Akropolis. Proběhnou tu koncerty nejznámější slovenské formace Kontrafakt, která v současnosti vydává nové album, a amerického rappera Planet Asia. Paralelně se na Žižkově koná finále „soubojů“ nejlepších evropských DJs. Kdo viděl film Osmá míle, tuší, o co půjde. Podobně jako u rapperů při battlech na scéně vedle sebe stojí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].