Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Pálí se už deset let

Autor článku Zdarma k tanci i poslechu (Respekt č. 43/2004) píše, že první vypalovačka byla uvedena na trh v roce 1998. To je omyl. Vypalovačky se rozšířily už v roce 1995, když je firma HP začala nabízet za cenu pohybující se kolem jednoho tisíce amerických dolarů. K dostání však byly za zhruba 4 až 6 tisíc amerických dolarů i v první polovině devadesátých let.

Lukáš Tyl, Praha

Pařížané flámovali

Dovolte mi drobnou poznámku k článku Matěje Stránského Pařížané nešli spát (Respekt č. 43/2004). Výraz „nuit blanche“ by se neměl překládat doslova, tedy jako bílá noc. Jde totiž o ustálené slovní spojení, jehož význam vystihuje spíše české „probdělá noc“. Velmi často se používá ve spojení „faire des nuits blanches“ ve smyslu „proflámovat, probdít noci“.

Aneta Rozkovcová, Liberec

Komisař trochu jinak

Reaguji na komentář Erika Taberyho Jdi, komisaři, a nehřeš více (Respekt č. 43/2004). Rocca Buttiglioneho jen těžko lze označit za „blízkého spolupracovníka italského premiéra Silvia Berlusconiho“, jak to autor činí. V roce 1994 totiž s postkomunisty a Ligou Severu dohodl akci, která vedla k pádu první vlády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].