Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Tichá vzpoura hlasité Afričanky

Musela to být proklatě kyselá trachtace: 10. října se v Keni slaví státní svátek – Den Daniela arapa Moie. Pokud si však chtěl bývalý diktátor oslavu sebe sama letos náležitě vychutnat, musel si nasadit klapky na oči a pořádně si zacpat uši. Z televize a stránek novin se totiž místo přísného pohledu odstaveného vůdce donekonečna křenila tvář té „šílené, rozvedené ženské“, která mu po celou dobu jeho těžkotonážního panování pila krev. Bývalá vězněná a bitá aktivistka, odpůrkyně autoritativního režimu a náměstkyně ministra současné vlády Wangari Maathaiová se jako z udělání stala jenom o dva dny dříve držitelkou Nobelovy ceny míru.

Fotografie: Nobelistka Maathiová: Nebezpečí? Nevidím ho. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Nobelistka Maathiová: Nebezpečí? Nevidím ho. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Musela to být proklatě kyselá trachtace: 10. října se v Keni slaví státní svátek – Den Daniela arapa Moie. Pokud si však chtěl bývalý diktátor oslavu sebe sama letos náležitě vychutnat, musel si nasadit klapky na oči a pořádně si zacpat uši. Z televize a stránek novin se totiž místo přísného pohledu odstaveného vůdce donekonečna křenila tvář té „šílené, rozvedené ženské“, která mu po celou dobu jeho těžkotonážního panování pila krev. Bývalá vězněná a bitá aktivistka, odpůrkyně autoritativního režimu a náměstkyně ministra současné vlády Wangari Maathaiová se jako z udělání stala jenom o dva dny dříve držitelkou Nobelovy ceny míru.

Šťastná žena

Život je tak snadný – pokud ovšem neděláte pitomosti. Wangari Maathaiová se narodila na venkově v hornaté africké krajině, jejíž krásu proslavil hollywoodský trhák Vzpomínky na Afriku. Její rodiče pocházejí z kmene Kikujů, kteří patří mezi ty bohatší a vzdělanější. Osvícení rodiče navíc dceru nezadusili nákladem domácích povinností, jak je v kraji zvykem – poslali ji místo toho na studia do města. Talentovaná Wangari oslnila učitele a ti jí pomohli získat jedno z vysokoškolských stipendií, kterými na počátku šedesátých let podporoval rozvoj chudé země americký prezident John Kennedy. Wangari uspěla i v Americe a po bakalářském titulu z biologie v Kansasu přidala i magisterský v Pensylvánii. To byla doma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].