Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jdi, komisaři, a nehřeš více

Italský konzervativec Rocco Buttiglione rozdělil v posledních dnech Evropský parlament. Má se stát komisařem pro otázky vnitra a spravedlnosti, což vyvolalo značný odpor liberálů, socialistů a zelených. Ital během slyšení v Evropském parlamentu prohlásil, že homosexualita je hřích, podporuje sběrné uprchlické tábory v Libyi a vzkázal ženám, že se mají věnovat raději rodinám než práci. Napohled běžný ideologický spor mezi konzervativci a liberály vyústil v historický průlom: příslušný výbor „europarlamentu“ poprvé nedoporučil uchazeče o komisařskou funkci a Evropané se dohadují, jak dál.

Fotografie: Tady stojím, a nemohu jinak. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tady stojím, a nemohu jinak. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Italský konzervativec Rocco Buttiglione rozdělil v posledních dnech Evropský parlament. Má se stát komisařem pro otázky vnitra a spravedlnosti, což vyvolalo značný odpor liberálů, socialistů a zelených. Ital během slyšení v Evropském parlamentu prohlásil, že homosexualita je hřích, podporuje sběrné uprchlické tábory v Libyi a vzkázal ženám, že se mají věnovat raději rodinám než práci. Napohled běžný ideologický spor mezi konzervativci a liberály vyústil v historický průlom: příslušný výbor „europarlamentu“ poprvé nedoporučil uchazeče o komisařskou funkci a Evropané se dohadují, jak dál.

Jak mu věřit?

Spor by rozhodně neměl skončit u toho, že jedni vykřiknou, že Buttiglione je zpátečnický klerikál, a druzí zase, že liberálové chtějí zalepit ústa zásadovým konzervativcům. Rocco Buttiglione je bezesporu velmi zajímavá osobnost, klade velký důraz na ekonomickou svobodu bez zbytečných regulací, úzkou spolupráci se Spojenými státy, modernizaci vzdělávání a ochranu životního prostředí. To vše je v Unii více než zapotřebí. Problém nastal ve chvíli, kdy Buttiglione dostal od europoslanců otázku, co si myslí o diskriminaci homosexuálů. Komisař odvětil zmíněným výrokem o hříchu; dodal, že se ale bude řídit Evropskou listinou základních svobod, která mimo jiné zaručuje rovnost a zakazuje diskriminaci podle sexuální orientace.

Buttiglioneho slib, že bude respektovat unijní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].