Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dámy a pánové, tohle blues mě zničí

Fotografie: Blues Explosion hrozí výbuchem jak napěněný šampus. Foto Christian Lantry • Autor: Respekt
Fotografie: Blues Explosion hrozí výbuchem jak napěněný šampus. Foto Christian Lantry • Autor: Respekt

„Dámy a pánové, tohle je kapela s vysokou energií. Tak je to správný, zničíme kytary, zničíme se při hraní …tohle blues mě zničí,“ oznamuje hned na úvod nové desky svým stylovým hlasem, posazeným někde mezi hysterickým kamelotem a vemlouvavým sňatkovým podvodníkem, Jon Spencer. Kdo zná předchozí nahrávky jeho skupiny Blues Explosion, ví, že nepřehání. I na novince Damage bude blues a rokenrol vybuchovat jako muniční sklad probuzený k životu nedbale típnutým vajglem.

Dělat věci jinak

Blues Explosion hrají rokenrol pro 21. století. Od roku 1991, kdy se pod vedením Jona Spencera dali v New Yorku dohromady, míchají elixír mládí stylům, jejichž sílu jinak silně ohrožuje kanonicky monotónní přehrávání tradicionalistů. Základem receptu Blues Explosion je vrátit rokenrolu syrovost i údernost a přidat současný zvuk. Padesát let po nahrání Haileyho Rock Around The Clock to nutně znamená dělat věci jinak. Už dávno nestačí jen patřičně zrychlit bluesové figury a nasadit si černé brýle. Na vybělenou kostru hlučné a dráždivé emoce je třeba navěsit nové ozdoby. Existuje sice riziko ztráty podstaty, ale pořád je to sympatičtější snaha, než rok co rok venčit v průvodu tu starou ošuntělou rokenrolovou mumii.

Trocha devalvace

I na nové desce předvádějí Blues Explosion kompletní jukebox svých inspirací. Blues v prenatální podobě, rokenrolový machismus,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].