Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Já ten svět kolem Grosse znám

Do širšího povědomí veřejnosti se Zdeněk Šarapatka dostal v souvislosti s aférou „Olovo“, když se odvážil označit za autora pamfletu proti Petře Buzkové jiného Zemanova poradce (Vratislava Šímu). Poté byl donucen odejít, rok byl nezaměstnaný, pak ho Stanislav Gross jmenoval vedoucím své ministerské kanceláře. Podobný post zastával i poté, kdy se Gross stal premiérem, na starosti měl navíc tým poradců. Předminulý týden po návratu z dovolené zjistil, že dostal – z nejasných důvodů – výpověď.

Hledáte si už práci?

Ještě to není akutní, mám tři měsíce do odchodu z funkce. Mluvil jsem ovšem o svém dalším angažmá s řadou lidí a už jsem dostal nějaké nabídky.

Odkud?

Abych šel do politiky.

Nějaké známé strany?

Ne, je tu snaha o založení nového politického subjektu. Jenže mně se do politiky nechce. Raději bych šel do médií, kde bych mohl líp uplatnit své znalosti. Mám hodně zajímavých informací, které mají i dlouhodobější hodnotu. Čekám jen, kdo dá lepší nabídku. Jsem tu a „na prodej“. Tedy pokud mne do té doby někdo neoddělá.

Počkejte, to vám hrozí?

Nechci trpět paranoiou, ale vím hodně věcí, které by mohly některé lidi zajímat a některým lidem ublížit. Někdo tedy tu ambici mít může. Ale nebojím se.

Naznačil vám někdo, že máte mlčet, jinak se něco stane?

Ne. To by od nich bylo neopatrné.

Jejich virtuální reality

Už víte, proč jste dostal výpověď?

Podle mne proto, že jsem byl příliš upřímný. Říkal jsem Stanislavu Grossovi, že se dopouští kardinálních chyb, že se obkličuje lidmi, kteří mu jen podlézají a chtějí na jeho blízkosti něco vydělat.

Takže neberete argument, že jste musel odejít, protože se snižuje stav úředníků a protože jste neměl dostatečnou prověrku?

Snižování stavu? Tak proč mě nahradil jiný člověk? Pokud jde o prověrku, na můj post není žádná zvláštní potřeba, a kdyby ano, klidně o ni zažádám. Asi by ji ani nebyl problém získat, protože na Úřadu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].