Často hledáte, jak…
Obálka vydání 41/2004
41/2004 • 3.–10. 10. 2004

2004/41

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Zhoubní Psychic TV v Praze

Jaroslav Pašmik

Koule na kopci

Viktor Šlajchrt

Praha vyniká řadou panoramat. Ta nejproslulejší, jež se utvářela déle než tisíc let v plodné souhře lidské invence s přírodním terénem, se otevírají v samém jádru města. Scenerie Pražského hradu s Karlovým mostem, staroměstských věží nebo opevněné vyšehradské skály patří k české metropoli jako kanály k Benátkám. S tak vyváženým celkem se nové prvky sžívají jen obtížně. A nemusí jít jen o okázale zpupné stavby typu vědeckofantastické televizní věže na Žižkově. Libeňský plynojem není z vyhlášených vyhlídek vidět, jinak by jistě také vyvolával vášnivé spory. Naštěstí se nachází za obzorem. Vznikl jako ryze industriální projekt na rozhraní Karlína, Vysočan a Libně, tedy v průmyslové oblasti, kde se nedbá na rafinovaná kouzla Prahy magické, ale na účelnost, bezpečný provoz a nízký rozpočet. Že je neobyčejně krásný, to rozpoznalo pár mladých malířů, fotografů a básníků až po realizaci stavby.
V jistém smyslu – poetickém, ironickém, ale také z hlediska moderní kompozice a výtvarného tvarosloví – lze panorama s plynojemem pokládat za moderní protějšek staroslavných Hradčan, i když pochopitelně nepřitahuje zdaleka tolik turistů. V českém moderním umění však má přinejmenším srovnatelný význam, což dokládá i výstava Libeňský plynojem, kterou v Domě U zlatého prstenu uspořádala Galerie hlavního města Prahy (do 2. ledna 2005).

Legenda o Zdeňku Svěrákovi

Petr Třešňák

S Pinochetem za zády

Markéta Pilátová

Příběh rodiny chilského spisovatele Luise Sepúlvedy se odehrává v kruhu. Jeho levicově smýšlející dědeček uprchl po občanské válce před Frankem ze Španělska do Chile, on sám pak o 40 let později před Pinochetem z Chile zpátky do Španělska. Stejný časoprostorový oblouk neklidným 20. stoletím opisuje i Sepúlvedova autobiografická kniha Patagonský expres, vydaná nedávno v českém překladu. Tvoří ji zápisky, které si spisovatel vedl ve vězení, na cestách světem a především při toulkách svou milovanou Patagonií – odlehlou divočinou na jihu Argentiny a Chile, kam byli odedávna posíláni nepohodlní lidé do vyhnanství a která se pro dobrodruhy všeho druhu stala zemí zaslíbenou.

Komentáře

Podobní Putinovi rozumějí

Adam Drda

Dukla, námět na film

Zbyněk Petráček

Topolánek na detektor

Erik Tabery

V divokém závěru týdne šly události jedna za druhou. Ve čtvrtek po ránu policie zatkla poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka kvůli podezření, že nabídli poslanci Zdeňku Kořistkovi úplatek za potopení vlády. V pátek už byli opět na svobodě, protože státní zástupce nepovažoval za nutné žádat o vazbu. Do toho předseda ODS bez dalších důkazů prohlásil, že ho vnitro odposlouchává. A v pátek mu přišla podpora z nečekané strany: dosavadní pravá ruka Stanislava Grosse, jeho dlouholetý a náhle vyhozený spolupracovník Zdeněk Šarapatka prohlásil, že i jeho údajně „napíchli“ bývalí vnitráci kolem Grosse, a to prý s vědomím samotného ministerského předsedy.
Vypadá to jako dilema: buď policie pracuje na zakázku vládnoucích politiků a přitom odposlouchává opozici, nebo Topolánek vědomě lže, aby odvedl pozornost od úplatkářské aféry. Jak poznat, co z toho platí – a co by byla horší katastrofa? – ptají se dramaticky komentátoři. Odpověď je celkem jednoduchá: poznat to lze a významně horší by byla první možnost.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Evropa má ráda divočinu

Marek Švehla

Na cestě dalšího rozšiřování Evropské unie k východu čeká jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Začněme tou dobrou: chudé a problémové Rumunsko, jehož plány na vstup do klubu bohatých obvykle vzbuzují spíš ironické úsměvy, je atraktivnější čekatel, než by se mohlo na první pohled zdát. Disponuje totiž něčím, co starému kontinentu už dávno chybí – velkou plochou unikátní, téměř neporušené přírody, kterou bude mít Evropská unie po případném přijetí Rumunska do svého nitra možnost chránit. A špatná zpráva: pokud se má tenhle poklad skutečně zachovat, bude to stát spoustu peněz, vynalézavosti expertů a odhodlání politiků. To vše jen za dobrý pocit a předpokládaný vděk naších potomků.