Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zpráva o radosti, strachu a pochopení

Fotografie: Tak už víte, co umějí, paní Giselo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tak už víte, co umějí, paní Giselo. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Na Giselu Pačanovou se nedávno usmálo štěstí. Po letech snů o novém bytě dostala tu vytouženou zprávu: úředníci doporučili její žádost radnici ke schválení, takže může pomalu sbalit rodinu, objednat stěhováky a dát vale plísním ve svém starém 1+1 na ostravské periferii Přívoz. Radost, která u Pačanových vypukla, byla stejně tak velká jako předčasná. Když si totiž přišli nový byt prohlédnout, někdo z nájemníků si všiml barvy jejich vlasů a kůže.

Čisto a slušno

„Moc jsme se do nového těšili. Dcera má těžkou alergii a tyhle plísně jsou na ni mor,“ ukazuje Gisela Pačanová na kuchyňské stěny. V přízemním bytě žije se svým druhem a dvěma dětmi. Mimochodem – o jejich zdraví se bojí tím víc, že jde o skutečně vyvzdorované potomky. Paní Pačanovou totiž před šesti lety na ostravské klinice po druhém porodu bez jejího vědomí sterilizovali, a když pak syn po pár dnech zemřel na srdeční vadu, prodali zoufalí manželé auto, a zaplatili si umělé oplodnění.

Stěhování se ale nakonec nekonalo. Před schůzí rady totiž dorazil na stůl starosty radnice Ostrava-Přívoz dopis lidí z adresy, kam se rodina měla nastěhovat. „Nepřejeme si, aby do domu, kde vládne pořádek a čistota, přišli nepřizpůsobiví lidé. A Romové jsou svou nepřizpůsobivostí známí,“ stálo v něm. Když se pak radní sešli, dali v neveřejném hlasování za pravdu znepokojeným obyvatelům. K Pačanovým pak po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].