Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Podobní Putinovi rozumějí

Šéf zahraničního výboru poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) se minulý týden rozplýval nad ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který „odvedl velký kus práce a je respektovaným partnerem Evropy, USA i Asie“. Reagoval tak na otevřený dopis asi stovky amerických a evropských intelektuálů a (většinou vysloužilých) politiků, kteří varují západní státníky před Putinovými diktátorskými sklony. Píší, že Západ ve vztahu k Rusku selhává, protože prezidenta až na výjimky nadšeně přijímá a mlčí k tomu, že tento muž postupně ničí politické svobody ve své zemi a posiluje už teď autoritativní stát. Laštůvka má jasno: „Je to účelová kritika.“ Za jakým zrádným účelem je vedena, už neříká, ale přesto se člověku z jeho slov nedělá úplně dobře.

Pan Laštůvka je zahraničněpolitický expert nejsilnější vládní strany a hlasatel názoru, že česká zahraniční politika by se měla na Rusko intenzivněji orientovat. Když oceňuje Putinův „pragmatismus“, zcela ignoruje, že ruský prezident téměř zničil žurnalistickou svobodu, zneužívá teroristické útoky k zavádění tvrdé centralizace, buduje státní kontrolu hospodářství, posiluje vliv tajných služeb, omezuje a zastrašuje opozici atd. atp. Domnívá-li se Laštůvka, že je to sympatický „velký kus práce“, co by asi zavedl v Česku, kdyby k tomu dostal příležitost?

Výzva, kterou tady podepsali i Václav Havel a Alexandr Vondra – což jí v českých médiích zajistilo palcové titulky – je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].