Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Najít společné téma

Před dvěma měsíci prohlásil kancléř Gerhard Schröder ve Varšavě, že německá vláda nebude uplatňovat vůči Polsku žádné majetkové nároky. O pár dnů později řekl na tiskové konferenci, že totéž platí i vůči Česku. Dnes přijíždí po roce na oficiální návštěvu Prahy. S jakou agendou? To je otázka do pranice, ale podle všeho jí minulost dominovat věru nebude.

Před dvěma měsíci prohlásil kancléř Gerhard Schröder ve Varšavě, že německá vláda nebude uplatňovat vůči Polsku žádné majetkové nároky. O pár dnů později řekl na tiskové konferenci, že totéž platí i vůči Česku. Dnes přijíždí po roce na oficiální návštěvu Prahy. S jakou agendou? To je otázka do pranice, ale podle všeho jí minulost dominovat věru nebude.

Zapomeňme na Zemana

Zatímco Gerhard Schröder vládne v Německu už šest let, vystřídali se za tutéž dobu v Česku už tři premiéři. Nejde tu o frekvenci obměny vlád, ale o kontext, v jakém proběhne Schröderova návštěva. Za Miloše Zemana klesly vztahy Prahy s Berlínem, ale i Vídní či Washingtonem k bodu mrazu, za Vladimíra Špidly se vyšplhaly na normální úroveň a za Stanislava Grosse se dosud nevybarvily. Právě k tomuto vybarvení by měl přispět dnešek. Jak naznačují úředníci obeznámení s česko-německými vztahy a kancléřovou agendou, půjde o věci evropského rázu.

Schröder se setká se svým protějškem Grossem, ale jeho skutečným partnerem bude Vladimír Špidla, nastávající eurokomisař, jenž k této příležitosti zavítá z Bruselu do Prahy. To prozradil už předem plán konference na Žofíně s názvem „Modernizace sociálního státu v Evropě“. Špidla našel se Schröderem už dávno společnou notu. Teď hledají i společné – rozuměj evropské – téma. Tím podle všeho nebude humanitární gesto české strany, konkrétně odškodnění německých antifašistů s českým občanstvím, jak je plánoval Petr Mareš.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].