Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Muž s podporou v regionech

Fotografie: Jsem socialista západního střihu. Foto HVG • Autor: Respekt
Fotografie: Jsem socialista západního střihu. Foto HVG • Autor: Respekt

V Budapešti mají od středy nového premiéra. Stal se jím dosavadní ministr mládeže a sportu, socialista Ferenc Gyurcsány (43). Zajímavé přitom je, že muže, jenž sám sebe rád prezentuje jako maďarského Tonyho Blaira, ještě před třemi lety neznala nejen široká veřejnost, ale ani ti, kdo se pohybovali ve vysoké politice.

Přivedu vás na výsluní

Gyurcsány mezi maďarskými socialisty působí tak trochu jako pěst na oko. Někdejší vysoký funkcionář komunistického svazu mládeže se na počátku 90. let zapojil do privatizace a i díky zděděným kontaktům se rychle vypracoval na jednoho z nejbohatších podnikatelů – na jejich loňském seznamu obsadil šedesáté místo a jeho majetek novináři odhadli na 3,5 miliardy forintů (téměř půl miliardy korun).

Ani tento úspěch však v Gyurcsánym neutišil stesk po vysoké politice, a pokusil se proto o návrat. Ten se mu zdařil, když si jej za svého blízkého spolupracovníka a poradce zvolil dosavadní premiér Medgyessy. Zajímavé přitom je, že ten sám ani nebyl členem Maďarské socialistické strany. Ta jej do čela své kandidátky pro parlamentní volby v roce 2002 nominovala jen z nouze. Mezi jejími většinou postaršími vůdci s minulostí aparátčíků totiž nebyl nikdo, kdo by se mohl se šancí na úspěch postavit kontroverznímu, každopádně však charismatickému vůdci národně-konzervativní pravice Viktoru Orbánovi.

Sázka socialistům vyšla, vyhráli volby a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].