Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Evropa má ráda divočinu

Na cestě dalšího rozšiřování Evropské unie k východu čeká jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Začněme tou dobrou: chudé a problémové Rumunsko, jehož plány na vstup do klubu bohatých obvykle vzbuzují spíš ironické úsměvy, je atraktivnější čekatel, než by se mohlo na první pohled zdát. Disponuje totiž něčím, co starému kontinentu už dávno chybí – velkou plochou unikátní, téměř neporušené přírody, kterou bude mít Evropská unie po případném přijetí Rumunska do svého nitra možnost chránit. A špatná zpráva: pokud se má tenhle poklad skutečně zachovat, bude to stát spoustu peněz, vynalézavosti expertů a odhodlání politiků. To vše jen za dobrý pocit a předpokládaný vděk naších potomků.

Fotografie: Komunisti tady nestihli nic moc zkazit. Ale co dál? (Rovensko v Banátu.) • Autor: Respekt
Fotografie: Komunisti tady nestihli nic moc zkazit. Ale co dál? (Rovensko v Banátu.) • Autor: Respekt

Na cestě dalšího rozšiřování Evropské unie k východu čeká jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Začněme tou dobrou: chudé a problémové Rumunsko, jehož plány na vstup do klubu bohatých obvykle vzbuzují spíš ironické úsměvy, je atraktivnější čekatel, než by se mohlo na první pohled zdát. Disponuje totiž něčím, co starému kontinentu už dávno chybí – velkou plochou unikátní, téměř neporušené přírody, kterou bude mít Evropská unie po případném přijetí Rumunska do svého nitra možnost chránit. A špatná zpráva: pokud se má tenhle poklad skutečně zachovat, bude to stát spoustu peněz, vynalézavosti expertů a odhodlání politiků. To vše jen za dobrý pocit a předpokládaný vděk naších potomků.

Toto je to bohatství

Pro české turisty nejde o žádný velký objev. Rumunské hory patří od sedmdesátých let k jejich tradičním destinacím. Jednak za komunistů nikam jinam jezdit nešlo, jednak to opravdu stojí za to. Brzy po přejezdu maďarsko-rumunských hranic končí Panonská nížina a ve všech směrech, jimiž se turista v Rumunsku rozjede, se zvedají hory, v řadě míst porostlé pralesy, plné roklí, krasových útvarů, s hřebenovými výhledy do pustiny, kde desítky kilometrů nejsou silnice ani větší lidská sídla a kde má člověk ještě důvod bát se divokých šelem. Pro milovníky volné přírody a pomalého pohybu malý ráj na zemi, který navíc není svázán obvyklými pravidly. Lze tady volně tábořit, rozdělávat oheň,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].