Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Omnipol uklízí stopy

Celkem nenápadně a takřka bez povšimnutí den před Štědrým večerem odhlasovala valná hromada největšího tuzemského obchodníka se zbraněmi Omnipol svůj zánik. Nástupcem se stal jeho dosavadní většinový akcionář Omnyx. Na první pohled žádná zvláštní věc: podobných fúzí v Česku probíhají každý rok desítky. Pohled pod slupku obou firem ale prozrazuje rozdíl. Z jejich obchodů se dá vyčíst, že zánik firmy má skrýt řadu transakcí, při nichž daňoví poplatníci i zbylí akcionáři Omnipolu přišli o téměř miliardu korun.

Fotografie: Nefotit, prosím. (Před pražským sídlem Omnipolu, leden 2004.) • Autor: Respekt
Fotografie: Nefotit, prosím. (Před pražským sídlem Omnipolu, leden 2004.) • Autor: Respekt

Celkem nenápadně a takřka bez povšimnutí den před Štědrým večerem odhlasovala valná hromada největšího tuzemského obchodníka se zbraněmi Omnipol svůj zánik. Nástupcem se stal jeho dosavadní většinový akcionář Omnyx. Na první pohled žádná zvláštní věc: podobných fúzí v Česku probíhají každý rok desítky. Pohled pod slupku obou firem ale prozrazuje rozdíl. Z jejich obchodů se dá vyčíst, že zánik firmy má skrýt řadu transakcí, při nichž daňoví poplatníci i zbylí akcionáři Omnipolu přišli o téměř miliardu korun.

Když nám banky půjčují

V případu nejde jen o zánik nějaké soukromé firmy. Omnipol se zásadně podílí na desítkách státních zakázek a je českým zástupcem řady zahraničních zbrojních firem, dodávajících vojenský materiál pro armádu. Většinu obchodů, které pro ni v Česku dojednal, provází podezření na korupci. Jen namátkou – modernizace tanků, výměny českých stíhaček za polské vrtulníky, nákup stíhaček gripen. Omnipol si jako českého zástupce najala také jedna z největších zbrojních firem světa, britská BAE Systems. Tuzemských kontaktů Omnipolu, dnes Omnyxu, si Britové váží natolik, že investovali čtvrt miliardy korun, aby jej zachránili před krachem. Ale začněme popořádku.

Celá porevoluční historie někdejšího monopolního vývozce zbraní z totalitního Československa je provázena finančními a účetními triky a úzkým provázáním s představiteli politické moci. Obojí drželo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].