Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nevím, kdo má svět vést k lepšímu

JANINA HŘEBÍČKOVÁ (42) vystudovala angličtinu a ruštinu na FF UK. Pracovala jako novinářka v ČST, BBC, CNN, krátce v TV Nova, a poté v oddělení veřejných informací OSN a v rozhlase a televizi OSN v zemích bývalé Jugoslávie; naposledy byla v Kosovu vedoucí TV sekce mírové mise OSN. Po návratu se neúspěšně ucházela o práci na ministerstvu zahraničí, krátce nato přijala od téhož úřadu nabídku šéfovat české misi v civilní správě v Iráku – tam působila od května do prosince 2003. Před nedávnem obdržela nabídku na místo zástupkyně českého velvyslance při OSN v New Yorku. Janina Hřebíčková je rozvedená, má syna (21).

Fotografie: Janina Hřebíčková. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Janina Hřebíčková. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

JANINA HŘEBÍČKOVÁ (42) vystudovala angličtinu a ruštinu na FF UK. Pracovala jako novinářka v ČST, BBC, CNN, krátce v TV Nova, a poté v oddělení veřejných informací OSN a v rozhlase a televizi OSN v zemích bývalé Jugoslávie; naposledy byla v Kosovu vedoucí TV sekce mírové mise OSN. Po návratu se neúspěšně ucházela o práci na ministerstvu zahraničí, krátce nato přijala od téhož úřadu nabídku šéfovat české misi v civilní správě v Iráku – tam působila od května do prosince 2003. Před nedávnem obdržela nabídku na místo zástupkyně českého velvyslance při OSN v New Yorku. Janina Hřebíčková je rozvedená, má syna (21).

Minulý rok jste vedla českou misi v prozatímní civilní správě v Iráku (CPA). Jak jste to místo získala?

Díky dosavadním zkušenostem. Lákalo mě pracovat po mnoha letech pro Čechy. Rozhodování nebylo těžké.

Souhlasila jste s útokem na Irák?

Jako lidská bytost jsem válku nechtěla, ale jako profesionál jsem souhlasila. Věděla jsem z Kosova, Bosny, Gazy i ze Rwandy, že se v Iráku nic nemůže změnit zevnitř.

S jakým zadáním vás ministerstvo do Iráku vysílalo?

Dostat tam politicky a diplomaticky Česko. Řekli mi, co loni v dubnu znělo jako snadná věc: že je třeba, abych nás v povědomí koalice zviditelnila a naše experty umístila tam, kde to pomůže Iráku.

Experti

Umístění expertů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].