Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Svoboda proti všem

Cyril Svoboda publikoval v pátek v MF Dnes článek s příznačným titulkem „Zastavme zlo aktivně“. Ministr zahraničí se v něm vyslovuje proti rozšířené argumentaci, podle níž je terorista menší ničema než běžný masový vrah, pokud jeho země dlouhá léta trpí útlakem. „Mnohým z našich západních přátel již začíná docházet,“ píše ministr, „že nebezpečí, před kterým stojíme, je jiného druhu, než jaké jsme dosud znali, že vyžaduje jiná řešení než otevřený měšec a vstřícný úsměv.“ Svoboda se tím staví za protiteroristickou strategii USA a jejich spojenců, proti stále ještě převládajícímu evropskému antiamerikanismu a současné smířlivosti vůči teroristickým režimům, a ostatně i proti postojům, které zastává podstatná část českých sociálních demokratů a lidovců.

Titulek je však příznačný i v jiném smyslu: Svobodova politika se v poslední době zrovna aktivitou nevyznačovala. Spíš to vypadalo, že ministr upadl do letargie, nechce se raději k ničemu moc vyjadřovat, na politickou činnost rezignoval a stal se jakýmsi ublíženým úředníkem. Možná jeho článek naznačuje změnu, ale i pokud tomu tak je, česká zahraniční politika má před sebou těžké dva roky.

Čím dál vratší křeslo

Je nepochybně dobře, že Svoboda na svém místě v Černínském paláci zůstal i v nové vládě. Všechny ostatní varianty, které se objevovaly při koaličních jednáních, představovaly jednoznačnou změnu k horšímu. Připomeňme, že ve hře byl Jan Kavan, Vladimír…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].