Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Platím, pane domácí

Fotografie: Majitel Krček: Tak trochu psychologická válka. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Majitel Krček: Tak trochu psychologická válka. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ve zdejší vášnivé debatě o uvolnění nájemného zazněl nečekaný – a téměř románový – tón. Objevili se nájemníci s pochopením pro svého majitele, kteří dobrovolně začali platit víc, než podle zákona musí.

Psychologická válka

Pětipatrový činžák s malou předzahrádkou z počátku minulého století na okraji pražské Letné se na první pohled od svých sousedů neliší. Jednu zvláštnost ale jeho šedivá fasáda skrývá: zdejší obyvatelé se dohodli s majitelem, že mu budou platit zhruba dvojnásobek nájemného co dosud.

„Když loni Ústavní soud již potřetí označil zdejší vyhlášky k regulaci nájmů za nelegální, obešel jsem všechny partaje a vysvětlil jim, že peníze z nájmu ani nepokryjí nutné výdaje na údržbu. Lidi zareagovali vstřícně,“ říká Milan Krček (42). Přiznává ale, že jeho situace se od většiny majitelů trochu liší: v domě totiž již osm let sám bydlí, a se svými sousedy se proto dobře zná.

Z osmnácti regulovaných nájemníků čtyři dobrovolně odešli. „Někteří za odstupné, jedna paní, která zdědila domek, se spokojila s tím, že jsem jí uhradil stěhování,“ říká Krček. Plná polovina zbývajících pak souhlasila s tím, že bude platit zhruba 60 korun měsíčně za metr čtvereční – dosud platili zhruba polovinu. Dohoda zní jednoduše: Až v budoucnu dojde k uvolnění nájmů, tito nájemníci pana Krčka nikdy nebudou platit víc, než bude místní průměr, a již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].