Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Pro lupiče, kteří nedávno přepadli banku v dánském městě Aarhus, to musel být šok. Když si druhý den koupili noviny, koukal na ně jejich snímek z místa činu. Náhodný kolemjdoucí je zahlédl, jak čekají na otevření banky, vyfotografoval je mobilním telefonem a snímky zaslal místnímu deníku. Nekvalitní obrázky maskovaných mužů sice k úplnému vyšetření případu nepomohly, ale poukázaly na zajímavý trend: krom policistů si musí kriminálníci dávat pozor i na běžné lidi vybavené moderními technologiemi.

Počet „obětí“ mobilů s fotoaparáty utěšeně roste. Před rokem díky nim putoval za mříže William MacDonald, který se pokusil unést patnáctiletého hocha. Mladíkovi se podařilo útočníka vyfotografovat mobilním telefonem a utéct. MacDonald byl posléze zatčen a odsouzen.

O jiném případu informoval v květnu americký deník The Free Lance-Star. Noční rvačka dvou bývalých trestanců ve městě Fredericsburg ve Virginii skončila smrtí jednoho z nich. Vrah James Jaspers ukryl mrtvolu do popelnice, kde ji ráno objevil roznašeč novin. Po příjezdu policie se kolem utvořil hlouček zvědavců, kam se přimísil i Jaspers. Začal se kolemjdoucích podezřele vyptávat a poté utekl do své dodávky. Jeho zvláštního chování si všimla kolportérova dcera a mobilem vyfotografovala jeho i poznávací značku automobilu. Policie sice nalezla dodávku bez zločince, ale po delším pátrání i Jaspers nakonec skončil ve vězení.

•••

„V politice není důležité, jaké jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].