Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dánové mizí ze státních škol

Ačkoli je sever Evropy považován za výspu kvalitního školství pro všechny, zažívá nečekané drama. Zejména v Dánsku se totiž státní školy pomalu vyprazdňují a rodiče své děti raději dávají do drahých, ale kvalitnějších soukromých škol. A začíná to překvapivě už na základních školách. Zatímco v roce 1970 bylo na privátní základce jen šest procent Dánů, dnes už je to dvojnásobek. A v hlavním městě Kodani dokonce každý čtvrtý Dán chodí do soukromé základní školy. Proč stále více rodičů raději za základní vzdělání svých potomků platí?

Fotografie: Podívej, tady možná pracoval ten Hitlerův ministr Goethe. • Autor: Respekt
Fotografie: Podívej, tady možná pracoval ten Hitlerův ministr Goethe. • Autor: Respekt

Ačkoli je sever Evropy považován za výspu kvalitního školství pro všechny, zažívá nečekané drama. Zejména v Dánsku se totiž státní školy pomalu vyprazdňují a rodiče své děti raději dávají do drahých, ale kvalitnějších soukromých škol. A začíná to překvapivě už na základních školách. Zatímco v roce 1970 bylo na privátní základce jen šest procent Dánů, dnes už je to dvojnásobek. A v hlavním městě Kodani dokonce každý čtvrtý Dán chodí do soukromé základní školy. Proč stále více rodičů raději za základní vzdělání svých potomků platí?

Segregace základek

Tento trend je o to překvapivější, že v Dánsku podobně jako třeba ve Švédsku či Norsku je společnost zajedno v tom, že sociální stát je i přes vysoké daně výhodný, protože zajišťuje kvalitní služby. A mezi ně samozřejmě patří i vzdělávání. Jenže v posledních letech se zdá, že dánské úřady zřejmě usnuly na vavřínech. Výrazně se totiž vyhrotily rozdíly mezi školami dobrými a těmi špatnými. A přitom Seveřané berou vzdělání svých potomků vážně, často natolik, že jsou ochotni se kvůli škole i stěhovat. To platí ovšem pro takzvaně zajištěné rodiny, rozuměj rodiny nerozvedené, kde ani jeden z rodičů nepobírá sociální dávky a aspoň jeden z nich dosáhl vyššího vzdělání. Zato děti z rodin, které tato kritéria nesplňují, usedají často do méně kvalitních škol, a mají tak chatrnější odrazový můstek k úspěšné kariéře.

Důvody zhoršení školství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].