Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Čerti místo chcíplotin

Většině teenagerů zní spojení „smyčcové kvarteto“ asi tak stejně přitažlivě jako rybí tuk. Představa konzervativně oblečených pánů, jejichž fraky připomínají slouhovskou livrej z 18. století a repertoár sestává většinou z muzeální klasiky, může u mládeže těžko konkurovat energickým a pestřejším způsobům vyjadřování současné hudby. Přesto autor těchto řádek minulý týden zahlédl v centru hlavního města dva výrostky, jak si nadšeně smlouvají společnou výpravu na americký smyčcový ansámbl Kronos Quartet. Tato čtveřice ze San Francisca, jež zahraje v pondělí v pražském Obecním domě, totiž už třicet let dokazuje, že i komorní smyčcové uskupení může držet krok s nejmodernějšími hudebními trendy a neztratit přitom vynikající techniku a subtilitu klasických muzikantů.

Fotografie: Je libo Jimiho Hendrixe nebo Jamese Browna? Foto Jan Blakesberg • Autor: Respekt
Fotografie: Je libo Jimiho Hendrixe nebo Jamese Browna? Foto Jan Blakesberg • Autor: Respekt

Většině teenagerů zní spojení „smyčcové kvarteto“ asi tak stejně přitažlivě jako rybí tuk. Představa konzervativně oblečených pánů, jejichž fraky připomínají slouhovskou livrej z 18. století a repertoár sestává většinou z muzeální klasiky, může u mládeže těžko konkurovat energickým a pestřejším způsobům vyjadřování současné hudby. Přesto autor těchto řádek minulý týden zahlédl v centru hlavního města dva výrostky, jak si nadšeně smlouvají společnou výpravu na americký smyčcový ansámbl Kronos Quartet. Tato čtveřice ze San Francisca, jež zahraje v pondělí v pražském Obecním domě, totiž už třicet let dokazuje, že i komorní smyčcové uskupení může držet krok s nejmodernějšími hudebními trendy a neztratit přitom vynikající techniku a subtilitu klasických muzikantů.

Sexy kvarteto

Historie Kronos Quarteta se začala psát na začátku 70. let, kdy mladý americký houslista David Harrington zapnul rádio a zaslechl skladbu, která nasměrovala jeho další hudební dráhu – drsnou a divokou kompozici Black Angels amerického skladatele George Crumba, reflektující právě probíhající válku ve Vietnamu. Pro Harringtona to znamenalo impulz k založení ansámblu, který měl hrát právě takovou neortodoxní a expresivní hudbu. Jeho Kronos Quartet měl hned na začátku štěstí, protože mu nabídly pomoc americké univerzity. Harringtonova čtveřice absolvovala několik rezidenčních programů a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].