Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Příští šéf USA bude z Keni

Zní to jako krásná pohádka. Černošský chlapec z rozvedené rodiny překoná všechny životní překážky a vyrovná se s rasistickými předsudky zakořeněnými ve své zemi. V době dospívání pak nepodlehne nástrahám gangů, tak jako mnozí jeho kamarádi, ale vystuduje práva na nejprestižnější univerzitě v zemi. Letos na podzim má velkou naději stát se třetím černošským senátorem v historii a podle některých médií možná jednou i prezidentem. Řeč je o Spojených státech a Baracku Obamovi (43), který se pro spoustu lidí stal zosobněním amerického snu.

Fotografie: Jsem tu pro vás a na barvě nezáleží. Foto: Mediabanka.cz / Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Jsem tu pro vás a na barvě nezáleží. Foto: Mediabanka.cz / Getty Images • Autor: Respekt

Zní to jako krásná pohádka. Černošský chlapec z rozvedené rodiny překoná všechny životní překážky a vyrovná se s rasistickými předsudky zakořeněnými ve své zemi. V době dospívání pak nepodlehne nástrahám gangů, tak jako mnozí jeho kamarádi, ale vystuduje práva na nejprestižnější univerzitě v zemi. Letos na podzim má velkou naději stát se třetím černošským senátorem v historii a podle některých médií možná jednou i prezidentem. Řeč je o Spojených státech a Baracku Obamovi (43), který se pro spoustu lidí stal zosobněním amerického snu.

Černá a bílá

Když nedávno vystoupil na sjezdu Demokratické strany v Bostonu, zapůsobil na mnohé jako zjevení. S lehkostí a přitom nakažlivou energií doháněl delegáty, ale i miliony lidí u obrazovek doslova k šílenství. Jeho proslov byl přerušen třiatřiceti mohutnými potlesky. A přitom hovořil především o potřebě sjednocení země a oslabení vyhroceného boje mezi oběma politickými stranami. „Neexistuje ani liberální, ani konzervativní Amerika. Jsou pouze Spojené státy americké. Patrioti jsou jak mezi oponenty války v Iráku, tak i mezi jejími stoupenci,“ prohlásil například. Ten večer se definitivně změnil život Baracka Obamy. Z lokálního kandidáta ze státu Illinois se stala celoamerická politická hvězda a John Kerry si musel oddychnout, že už má letošní nominaci jistou.

Poutavý život Baracka Obamy ovlivnil především fakt, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].