Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Lov nových planet se stává hitem astronomie. Minulý týden ohlásili švýcarští badatelé, že objevili planetu podobnou Zemi. Povrch má pokrytý kamením a pravděpodobně je chráněna i atmosférou. Hvězda, která patří této planetě – tak jako Zemi patří Slunce – je Slunci podobná, ale planeta je asi čtrnáctkrát těžší než naše Země. Obíhá svou hvězdu jednou za deset dnů, což je ve srovnání s oběhem naší Země kolem Slunce jednou za 365 dnů rychlost opravdu velká. A protože obíhá blízko své hvězdy, má velmi horký povrch – asi 500–600 oC. Tato hvězda nazvaná Arae je viditelná z jižní polokoule a má ještě dvě obíhající planety. Jedna z nich má rozměr Jupiteru.

Objev nové planety byl učiněn z chilské observatoře La Silla. I když je to planeta hmotná a velká, je to zatím nejmenší z planet, které se podařilo kolem jiných hvězd objevit. Arae je od nás vzdálena pouhých padesát světelných let, zatímco ostatní objevené planety jsou vzdáleny stovky nebo tisíce světelných let. Jen pro představu – jeden světelný rok představuje vzdálenost, kterou za tu dobu urazí světlo, tedy 10 trilionů kilometrů.

O týden později ohlásili američtí badatelé z Kalifornské univerzity v Berkeley a Carnegieho ústavu ve Washingtonu objev další planety, a jak už to v Americe bývá, označili ji jako Superzemě. Její mateřská hvězda 55 Cancri má již tři známé planety složené z plynu. Čtvrtá, nově objevená planeta, je asi 178krát hmotnější než naše Země a obíhá ve vzdálenosti 5,7…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].