Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Východní Němci pořádají desetitisícové protestní demonstrace, nevídané od pádu komunismu, ale už je podle všeho pozdě. Od ledna 2005 kabinet Gerharda Schrödera omezí podpory v nezaměstnanosti. Německý nezaměstnaný dnes bere 60 % své předchozí čisté mzdy (má-li děti, pak 67 %), a to nejméně po dobu dvou let; po padesátce se délka podpory prodlužuje a lidé nad 57 let ji berou dvaatřicet měsíců. Schröderova vláda však prosadila změnu. Podpora se bude vyplácet rok, nejvýš rok a půl. Poté příjem spadne nikoli na 50 % čisté mzdy jako teď, ale na 345 eur v západních zemích a 331 ve východních. Plánu se podle šéfa expertní komise Petera Hartze (personální ředitel Volkswagenu) přezdívá Hartz IV a dnešní nezaměstnanost, na západě 8,5 % a na východě 18,5 %, má do tří let srazit na polovic.

Čtvrteční Hospodářské noviny srovnávají plán se záměry Grossovy vlády. Životní minimum pro rodinu se dvěma dětmi se sníží z 11 640 na 8500 korun, a pokud si ani jeden rodič nebude hledat zaměstnání, skončí rodina na nově zaváděném „existenčním minimu“ 5950 korun. Pro jednotlivce klesne životní minimum z 4100 na 2900, existenční bude 2030 korun. Podle HN je výsledek v Německu i v Česku stejný: dlouhodobě nezaměstnaní budou dostávat 12 % průměrného platu. Kdo by to řekl, že Škromach I je takový Hartz IV?

•••

Laskaví pravidelní čtenáři těchto glos vědí, že zákroky antimonopolního úřadu proti kartelům zde obvykle komentujeme se zdrženlivou skepsí. Teď je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].