Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
vobrazek_1558.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1558.jpeg • Autor: Respekt

Medulla je latinský termín pro nitro či dřeň. Také je to ale název nové desky islandské zpěvačky Björk, která vychází toto pondělí. Hned na první poslech je jasné, že album je nekonvenční a v řadě zatím pěti studiových desek Björk naprosto výjimečné.

„Zkoušela jsem nejdřív pracovat s nástroji, ale nikam to nevedlo. Všechny jsem je nakonec ztlumila a písně začaly rozkvétat,“ říká o vznikání nového alba Björk. V praxi to znamená, že zpěvačka vůbec poprvé ve své kariéře upředla desku výhradně z hlasů, které ovšem výrazně opracovala pomocí sofistikovaných softwarů. Na nahrávání si islandská hvězda pozvala řadu hostů: inuitskou hrdelní zpěvačku Tanyu Tagaq z ledové části Kanady, islandský a londýnský pěvecký sbor, japonského hudebníka Dokaku, který hlasem skvěle napodobil zvuk bicích nástrojů, několik odborníků na elektroniku a mnoho dalších.

První, co při poslechu alba udeří posluchače do uší, je pocit jakési tekutosti. Hlasy bez opory nástrojů ladí jinak, jsou svobodnější, mohou jakoby bez gravitace létat prostorem. Tato beztížnost a jistá měkkost odkazuje k názvu Medulla. Tekutost jako metaforu neohraničenosti a svobody připomíná Björk také v písni Oceania, která je součástí desky a kterou zahajovala letošní olympiádu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].