Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

I třetí cesta je socialismus

Jeden z mužů pražského jara 1968 a ekonomický „guru“ tehdejší doby Ota Šik zemřel v neděli 22. srpna ve švýcarském Saint Gallenu. Mnozí ze současných ekonomů starší generace mu mohou děkovat, že vycestovali a mohli alespoň krátce během náznaku svobody koncem 60. let studovat na Západě.
Profesor Šik patří v českém ekonomickém myšlení spíše k tragickým postavám. Možná dříve než mnozí jeho současníci chápal, že socialismus je ekonomicky odsouzen k zániku. Celou kariéru i život proto zasvětil systému, jejž nazýval alternativním. Jenže i tato alternativa byla pořád ještě socialismem.

Fotografie: Teď ještě mladší generace tleská. (Ota Šik po návratu do vlasti.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Teď ještě mladší generace tleská. (Ota Šik po návratu do vlasti.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Jeden z mužů pražského jara 1968 a ekonomický „guru“ tehdejší doby Ota Šik zemřel v neděli 22. srpna ve švýcarském Saint Gallenu. Mnozí ze současných ekonomů starší generace mu mohou děkovat, že vycestovali a mohli alespoň krátce během náznaku svobody koncem 60. let studovat na Západě.

Profesor Šik patří v českém ekonomickém myšlení spíše k tragickým postavám. Možná dříve než mnozí jeho současníci chápal, že socialismus je ekonomicky odsouzen k zániku. Celou kariéru i život proto zasvětil systému, jejž nazýval alternativním. Jenže i tato alternativa byla pořád ještě socialismem.

Sovětská laboratoř

K pochopení toho, co vlastně měl být „socialismus s lidskou tváří“ v ekonomice, ztělesňovaný právě Šikem, je nutné se podívat až do počátku 20. let, kdy se na stránkách zejména německých ekonomických žurnálů rozhořela slavná „debata o ekonomické kalkulaci“. Do roku 1917 byly veškeré diskuse o tom, zda může socialistická ekonomika fungovat, čistě akademické. Od vzniku Sovětského svazu tu však byla gigantická „laboratoř“, která měla ukázat praxi.

V roce 1920 vydává slavný rakouský ekonom Ludwig von Mises knihu „Socialismus“, ve které tvrdí, že socialismus nemůže z podstaty věci fungovat, neboť po znárodnění veškerého kapitálu nebude možno provádět kalkulace, zda jsou různé projekty ekonomicky ospravedlnitelné. Bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].