Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Medgyessy odchází

Středoevropská vlna předčasných výměn premiérů i celých vlád, vyvolaná nárůstem nedůvěry veřejnosti, vnitřními rozpory a neúspěchy ve volbách do Evropského parlamentu, dorazila z Polska a Česka – Slovensko překvapivě minula – i do Maďarska. Osudu Leszka Millera a Vladimíra Špidly se nevyhnul ani předseda vlády v Budapešti, nestraník Péter Medgyessy (61). Stal se tak prvním maďarským premiérem od pádu komunismu, který nedokončí své funkční období. Marně se tomu snažil na poslední chvíli uniknout pokusem o omezenou, leč bezkoncepční reformu svého vlastního kabinetu levého středu. A to i za cenu krize ve vládní koalici.

Nahrál na smeč liberálům

Ve středu Medgyessy informoval o čtyřech změnách na postech ministrů. A jelikož se tyto změny dotkly i rezortu hospodářství a dopravy, který obsadil liberální Svaz svobodných demokratů (SZDSZ), oheň byl na střeše. Šéf liberálů Gábor Kuncze reagoval tvrdě: premiér už nemá jejich důvěru, na protest nenavrhnou jiného kandidáta na ministra hospodářství a budou jednat o dalším fungování koalice se socialisty – jenže, jak se později ukázalo, už bez nepopulárního Medgyessyho v čele. Vynucená rekonstrukce vlády se tak stala premiérovi osudnou pro bezvýznamný spor kolem jednoho ministra, který však liberálové využili jako nahrávku na smeč.

Události dostaly rychlý spád. Již ve čtvrtek, po setkání s koaličními stranami, dal Medgyessy liberálům ultimátum: „Buď do večera potvrdíte důvěru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].