Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Grossův program pro údržbáře

Vládní program je na světě, takže kabinet Stanislava Grosse si zanedlouho řekne o důvěru a podle očekávání ji také dostane. Grossovy plány, jimiž chce strávit dva roky do voleb, nejsou sice žádná tragédie, ale ani žádná sláva. Premiér sice opakovaně zdůrazňuje, že jeho kabinet nemá být jen „udržovací“, právě tento přívlastek se však zdá nejpřesnější. Vládní prohlášení nepřináší nic nového, žádný čerstvý nápad, jak modernizovat zemi, a staří i noví členové kabinetu ujišťují, že ani takovou ambici nemají. S takovou se ale volby nevyhrávají.

Fotografie: Ideje musí stranou. A kdo má zájem, ať volá Paroubkovi. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ideje musí stranou. A kdo má zájem, ať volá Paroubkovi. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Vládní program je na světě, takže kabinet Stanislava Grosse si zanedlouho řekne o důvěru a podle očekávání ji také dostane. Grossovy plány, jimiž chce strávit dva roky do voleb, nejsou sice žádná tragédie, ale ani žádná sláva. Premiér sice opakovaně zdůrazňuje, že jeho kabinet nemá být jen „udržovací“, právě tento přívlastek se však zdá nejpřesnější. Vládní prohlášení nepřináší nic nového, žádný čerstvý nápad, jak modernizovat zemi, a staří i noví členové kabinetu ujišťují, že ani takovou ambici nemají. S takovou se ale volby nevyhrávají.

Nač bych se snažil

Podpora vědy a vzdělávání, podpora rodin, modernizace společnosti, jednodušší podnikání… Nečetli jsme to už někde? Grossův program se skutečně příliš neliší od Špidlova. Různých dotačních slibů (a dokonce i konkrétních) je v textu hodně – stavby dálnic, peníze na učebnice pro prvňáky či rozšíření vysokoškolského studia. Jenže stát i nadále ponese nezmenšené břemeno nákladů na vzdělání, zdravotnictví, bydlení, sociální výpomoc apod. A jelikož chce zároveň snižovat schodky rozpočtu, zdá se téměř jisté, že i nyní mnohé sliby zůstanou na papíře.

Výroky nových členů kabinetu jsou rovněž zoufale neambiciózní. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová nechce dát veřejnosti více informací o kvalitě léčby, protože „v takových informacích se umí zodpovědně orientovat jen odborníci, ne pacient“.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].