Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Na voliče je Paroubek

Takový nástup do funkce neměl dosud žádný jeho kolega: během tří dnů po svém jmenování odvolal šest dosavadních náměstků; sedmého si ponechal jen proto, že mu to nařizovala koaliční smlouva. Regulované nájemné v bytech chce nechat zmražené. Současně přikázal otevřít úřad veřejnosti: zrušil bezpečnostní rámy a na dveře místo koulí nechal namontovat kliky. Co dalšího se dá od nového ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka (52) čekat?

Fotografie: Jsem pro deregulaci nájemného. Ale nikomu to neříkejte. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jsem pro deregulaci nájemného. Ale nikomu to neříkejte. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Takový nástup do funkce neměl dosud žádný jeho kolega: během tří dnů po svém jmenování odvolal šest dosavadních náměstků; sedmého si ponechal jen proto, že mu to nařizovala koaliční smlouva. Regulované nájemné v bytech chce nechat zmražené. Současně přikázal otevřít úřad veřejnosti: zrušil bezpečnostní rámy a na dveře místo koulí nechal namontovat kliky. Co dalšího se dá od nového ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka (52) čekat?

Vytvořit si zázemí

Ministerstvo pro místní rozvoj byl nejtvrdší oříšek při sestavování nové vlády. Dosud jej pevně držel předseda Unie svobody Pavel Němec, který se jej vzdal až poté, co mu premiér Gross zaručil, že jeho straně zůstanou ve vládě tři křesla a on sám dostane post ministra spravedlnosti.

Význam úřadu, který v roce 1996 zřídila Klausova vláda jen do počtu, aby mohla dát dost křesel koaličním lidovcům, vzrostl kvůli tomu, že se přes něj přerozdělují peníze z evropských fondů. „Politika není jen o idejích, ale především o zájmech. Voliči ČSSD jsou nejvíce obyvatelé menších měst a průmyslových aglomerací – tady jim můžeme nejvíce pomoci a naši regionální politici zde mohou mít své zázemí,“ přiznává otevřeně Paroubek. Množství peněz, o kterých bude Paroubkův úřad rozhodovat, se ale v příštích letech příliš nezvýší. Z 15 miliard korun, jež v budoucnu přitečou z Evropy přes ministerstvo pro místní rozvoj, bude přes 90…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].