Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komu Přibyl nevadí

Úřad vlády se opět vrací do doby, kdy byl vnímán jako centrum podezřelých individuí: v jeho čele stanul bývalý šéf zásahové roty komunistické bezpečnosti Pavel Přibyl, který se před listopadem 1989 podílel na rozhánění protirežimních demonstrací. Přibyl udělal na Grossově vnitru nenápadnou kariéru až do nejvyšších pater, takže samozřejmě lze vést spor, co bylo horší: zda působení Přibyla v současné funkci, nebo v té předchozí, kdy jako vrchní ředitel úřadu ministra vnitra měl reálný vliv na prosazování práva v zemi. V politice jde ale i o symboly – a instalovat velitele mlátiček do čela Úřadu vlády, to Stanislav Gross skutečně přehnal.

Kde je ale druhý nejsilnější muž této koalice, Miroslav Kalousek, se svým zásadovým odporem k bývalým přisluhovačům totalitního režimu? Když tak vehementně protestoval proti nominaci Pavla Teličky do Evropské komise, proč stejně nepostupuje i u Přibyla? Vždyť jeho minulost je mnohem odpornější, a navíc jeho nová funkce odpovídá bezmála pozici ministra. Stejná otázka platí i pro Grossovy poradce Richarda Dolejše či Otu Novotného, kteří se prohlašují za antikomunisty. To jim nevadí, že Přibyl bude jejich šéfem?

Stanislav Gross sliboval nový styl a moderní vládní zázemí, ale míří zcela opačným směrem. Zkušenost s novým premiérem bohužel nedává příliš nadějí, že vyslyší kritiku veřejnosti a Přibyla odvolá. Leda že by Přibyl odešel sám, až se mu pod okny objeví první demonstranti. Mlátit je snad nebude.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].